avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea cadastrului si publicitatii imobiliare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea cadastrului si publicitatii imobiliare

sunt proprietarul unei constructii pe un teren inchiriat prin contract de locatiune pe 49 ani.
Pot face cadastru si intabula constructia?
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 09:15, 12 Aprilie 2011
In temeiul L nr 7/1996 republicata ,solicitati la OCPI notarea dreptului de proprietate asupra constructiei
Buna ziua!
Imi permit o corectura fata de cele afirmate de colegul de mai sus, si anume aceea ca dreptul de proprietate se intabuleaza in cartea funciara si nu se noteaza . In rest, asa cum v-a spus si dansul, puteti proceda la inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara, dar in urmatoarele conditii:
- trebuie sa procedati mai intai la intabularea dreptului de concesiune in favoarea dvs., in cartea funciara a terenului (asta presupune ca Primaria sa-si fi intabulat anterior dreptul de proprietate asupra terenului).
- pe urma, luati legatura cu o persoana fizica/juridica ce va va intocmi documentatia cadastrala pentru constructie (adica va va masura constructia si va intocmi dosarul cadastral in baza caruia se va inscrie constructia in acrtea funciara). De acest aspect din urma se ocupa tot respectiva persoana, deoarece se intocmeste un dosar unic ce urmeaza un flux integrat la OCPI (sunt denumiri specifice), adica merge la avizare la biroul de cadastru si apoi urmeaza fluxul la biroul de publicitate imobiliara, unde se inscrie dreptul de proprietate in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale avizate anterior (una fara cealalta nu se poate). Pentru aceasta trebuie sa aveti pregatite o copie legalizata dupa actul de proprietate (presupun ca e vorba de o autorizatie de construire), certificat fiscal cu valoarea de impozitare a constructiei, copie BI/CI. Daca autorizatia de construire este mai veche de anul 2001 nu mai este necesara nici o alta adeverinta de la Primarie, dar daca este recenta (dupa anul 2001), este necesar sa prezentati si o copie dupa procesul verbal de receptie finala a constructiei (absolut necesar la intabulare).
De tarife, nu pot sa va spun sume concrete; in mare, aveti de achitat onorariul persoanei care va intocmeste documentatia cadastrala, iar tariful pentru receptie si intabulare reprezinta 60 lei + 0,05% din valoarea de impozitare a constructiei.
In speranta ca nu v-am zapacit de tot, succes!
Pe langa ceea ce a spus shaiwa2003, mai nou cred ca oficiile de cadastru solicita si certificatul de atestare edificare constructie anexa 17 ordinul 634(indiferent de anul construirii) parca. In rest foarte bun si cuprinzator raspunsul.
Multumesc F-X1!
Este vorba despre anexa 16 - certificatul de atestare a edificarii constructiei, care era obligatoriu pana anul trecut pentru autorizatiile mai vechi de anul 2001.
In urma ultimei modificari a Legii nr. 7/1996, respectiv prin OUG 64/2010, intabularea dreptului de proprietate asupra constructiilor se face astfel:
- art. 55, alin. 1) - in baza autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie finala
- art. 55, alin. 1 ind. 1, lit. (a) - pentru constructiile edificate mai inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991, in baza autorizatiei de construire sau, in lipsa acesteia, in baza certificatului care sa ateste ca imobilul este inregistrat in evidentele fiscale.
La toate cele de mai sus se adauga, bineinteles, documentatia cadastrala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa FarcasLiliana FarcasLiliana Buna ziua, M-ar interesa ceva detalii despre procesul de intabulare a unei case, acte, costuri etc. Multumesc mult. (vezi toată discuția)
Cum se poate interpreta legea nr. 7/1996? Cris1971 Cris1971 Cum se poate interpreta Legea nr. 7/1996? [i]\\"Art. 36. - (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate Bora Irina Bora Irina cum pot obtine act de proprietate pentru o casa pe care am construit-o pe un teren pe care l-am cumparat? (vezi toată discuția)