avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate interpreta Legea nr. 7/1996?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate interpreta Legea nr. 7/1996?

Cum se poate interpreta Legea nr. 7/1996?
"Art. 36. - (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor semnat de reprezentantul autorităţii locale sau a unui certificat eliberat de autoritatea locală pe raza căreia este edificată construcţia, precum şi a unei documentaţii cadastrale.
(2) În cazul construcţiilor realizate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, înscrierea se face în baza:
a) autorizaţiei de construire sau, în lipsa acesteia, a certificatului, prin care se atestă informaţiile referitoare la construcţie şi deţinătorul acesteia, conform evidenţelor fiscale sau, după caz, celor din registrul agricol, eliberat de primarul unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasată această construcţie;
b) documentaţiei cadastrale."


In speta este vorba despre o cladire executata inainte de 2001 care a avut autorizatie emisa in 1997 dar nu s-au respectat prevederile ei astfel ca nu a putut fi intabulata pe baza autorizatiei. In 2015 am intabulat pe baza certificatului fiscal si documentatiei cadastrale, conform legii mai sus citate dar desteptul de fost sot a "destabulat-o" apeland la "cunostinte" la OCPI, pe motiv ca daca avea autorizatie emisa sa nu se mai poate inatabula pe baza certificatului fiscal, eu consider ca in lege nu se exclud cele doua situatii, adica daca este emisa autorizatie (mai ales ca nu este respectata) sa nu se mai poate intabula pe baza certificatului fiscal, exista un "sau" acolo. Mai ales ca eu la intabulare am depus si copie de pe autorizatie si n-au comentat nimic. Nici macar nu-i logic sa se excluda, de ce ar fi privilegiate la intabulare cladirile foarte vechi dinainte de 2001 care n-au autorizatie deloc in detrimentul altora la fel de vechi care au emisa autorizatie dar de care nu s-a tinut cont?
Ultima modificare: Duminică, 2 Octombrie 2016
Cris1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 22:09, 8 Octombrie 2016
Puteti deschide un proces de accesiune prin care sa vi se recunoasca un drept de proprietate auspra constructei, in contradictoriu cu fostii proprietari ai terenului. Se va dispune o expertiza de identificare a constructiilor, apoi se va intabula hotararea in cartea funciara.
Pai fostii proprietari sunt tot eu dar impreuna cu fostul sot, mi-a revenit prin partaj terenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

(trecere casa in proprietate) buna ziua, am rugamintea sa imi ... syka syka (trecere casa in proprietate) Buna ziua, am rugamintea sa imi spuneti cum se poate rezolva urmatoarea situatie: parintii au decedat iar eu impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Lntabularea unei constructii noi Fat-Frumos Fat-Frumos Am o casa noua ridicata in regie proprie si cu autorizatia de constructie expirata din 2011(cea de pe parter). Am ridicat mansarda fara autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie? ContSters284640 ContSters284640 buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere ... (vezi toată discuția)