avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Evidenta impozitelor, taxelor si contributiilor ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Evidenta impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general consolidat

"Evidenta impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general consolidat se organizeaza de catre organele fiscale de administrare ale acestora in baza O.M.F.P. nr. 1.722/2004 pentru aprobarea instructiunilor privind organizarea sistemului de administrare a creantelor fiscale, implementat in baza O.M.F.P. nr. 441 din 19 august 2005.

Sa nu incercati sa le cautati, fiindca cele doua ordine nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Acestea sunt instrumentele interne de lucru ale administratorilor de obligatii fiscale datorate de catre firmele dvs. bugetului general consolidat."


e posibil asa ceva?

.... in conditiile astea, ce valoare are fisa sintetica pe platitor organizata de catre organul fiscal de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor??!

[ link extern ]

Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 07:34, 21 Aprilie 2011
@gigelin , problema intervine in momentul in care platesti penalitati pe baza unei Decizii de calcul accesorii in suma de 98 lei si gasesti in fisa sintetica a platitorului ,pe baza aceleiasi decizii operata de catre acestia suma de 46 lei. Acesta este un exemplu cu care m-am confruntat chiar astazi si nu este singurul. Toate platile facute de noi sunt fractionate de catre ei si directionate altfel decat au avut sumele respectve destinatia initiala .Acelasi lucru se intampla si cu platile efectuate pe baza unei Decizii de impunere. Una platesti,alta se inregistreaza in fisa sintetica.
Ce facem noi atunci? Revenim asupra inregistrarilor din contabilitate cu note contabile de corectie,apoi cand vin in control nici ei nu mai inteleg ce s-a intamplat . Lunar e la fel ,in cazul in care ai intarzieri la plata datoriilor catre Bugetul general consolidat .

Astazi nu am reusit sa-mi clarific aceste aspecte,maine o voi lua de la capat .

Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Gabrielle Monique a scris:

Una platesti,alta se inregistreaza in fisa sintetica.
Ce facem noi atunci?


bun, 'nteles, multumesc:)

atunci ce valoarea are

"La cererea justificata a contribuabililor si dupa analiza fisei de evidenta analitica a platitorilor, precum si a documentelor de plata a obligatiilor bugetare, organele fiscale teritoriale, pe baza unui referat aprobat de conducatorul unitatii fiscale, vor solicita unitatilor de trezorerie competente efectuarea transferurilor de sume în conturile bugetare corespunzatoare, în conformitate cu vointa de plata a contribuabilului exprimata în cerere." ?


Comisia Centrala Fiscala
Decizie nr. 1 din 19/04/2006

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 377 din 03/05/2006
privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la Codul de procedura fiscala

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
ContSters123067, utilizator
cred ca este valabila doar in cazul corectarii erorilor materiale pentru ca decizia amintita este data in aplicarea art 48 coroborat cu 110 CPF
Gabrielle Monique a scris:

Toate platile facute de noi sunt fractionate de catre ei si directionate altfel decat au avut sumele respectve destinatia initiala .Acelasi lucru se intampla si cu platile efectuate pe baza unei Decizii de impunere. Una platesti,alta se inregistreaza in fisa sintetica.
Ce facem noi atunci? Revenim asupra inregistrarilor din contabilitate cu note contabile de corectie,apoi cand vin in control nici ei nu mai inteleg ce s-a intamplat


desi e nepublicat in m.of. (care sa fie cauza?!:rolleyes:), mai gasim pe ici-colo:

OMFP 1722 / 2004 , pentru aprobarea instructiunilor privind organizarea sistemului de administrare a creantelor fiscale, modificat prin 1191 / 2005 , Cap. IV , pct.IV.1.2 , care stipuleaza :

Cap.IV , pct.IV.1.2.1 (1)
,, Prin erori materiale se considera , conform prezentelor norme , atat greselile sau
omisiunile efectuate la inregistrarea datelor in evidenta fiscala de catre organul fiscal , cat si greseli sau omisiuni efectuate de contribuabili in declaratii fiscale si ordine de plata .

1. Erorile materiale generate de organul fiscal pot proveni din prelucrarea eronata a datelor pe suport informatic si/sau culese de catre functionar cu ocazia procesarii declaratiilor fiscale / deciziilor de impunere , a platilor efectuate de contribuabil in contul obligatiilor fiscale precum si cu ocazia introducerii datelor specifice administrarii fiscale .

Art. 186
Solutii asupra contestatiei
(3) ,,Prin decizie se poate desfiinta total sau partial actul administrativ atacat, situatie în care urmeazã sã se încheie un nou act administrativ fiscal care va avea în vedere strict considerentele deciziei de solutionare.”

[ link extern ]


eu cred ca se poate contesta "directionarea" lor de catre fisc si cere transferul sumelor in conturile bugetare "tintite" de contribuabil, "in conformitate cu vointa de plata".B-)




Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
ContSters123067, utilizator
o societate comerciala cu conturile "blocate" (poprire conturi) plateste partial, cu foaie varsamant si chitanta trezorerie, din datoria (principal plus "accesorii") la fisc.

cum se face (cum trebuie sa se faca) stingerea datoriilor de catre fisc?

1. conform art. 115 cod procedura fiscala, care este in defavoarea platitorilor de impozite si taxe, deoarece neprecizarea ordinii stingerii datoriilor in mod clar lasa loc de interpretare organelor fiscale care sting "datoriile corelative " si apoi creanta principala, respectand un singur principiu, vechimea datoriilor;

sau

2. conform art. 169 (executare silita), acolo unde ordinea de stingere a datoriilor este foarte clara, se sting mai intai creantele principale si apoi accesoriile acestora?:rolleyes:


CODUL DE PROCEDURÃ FISCALÃ
CU NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE

...
Art. 115
Ordinea stingerii datoriilor
(1) Dacă un contribuabil datorează mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanţă fiscală principală pe care o stabileşte contribuabilul sau care este distribuită, potrivit prevederilor art. 114, de către organul fiscal competent, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat o eşalonare la plată, precum şi dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată în luna curentă din grafic sau suma amânată la plată, împreună cu dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată pe perioada amânării, în cazul în care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se împlineşte în luna curentă, precum şi obligaţiile fiscale curente de a căror plată depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii acordate;
b) obligaţiile fiscale principale sau accesorii, în ordinea vechimii, cu excepţia cazului în care s-a început executarea silită, când se aplică prevederile art. 169 în mod corespunzător.
...

Art. 169
Sumele realizate din executare silită
(1) Suma realizată în cursul procedurii de executare silită reprezintă totalitatea sumelor încasate după comunicarea somaţiei prin orice modalitate prevăzută de prezentul cod.
(2) Creanţele fiscale înscrise în titlul executoriu se sting cu sumele realizate conform alin. (1), în ordinea vechimii, mai întâi creanţa principală şi apoi accesoriile acesteia.

(Art. 145
Somaţia
(1) Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu.
(2) Somaţia cuprinde, pe lângă elementele prevăzute la art. 43 alin. (2), următoarele: numărul dosarului de executare; suma pentru care se începe executarea silită; termenul în care cel somat urmează să plătească suma prevăzută în titlul executoriu, precum şi indicarea consecinţelor nerespectării acesteia.)

[ link extern ]




Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Ordinea stingerii datoriilor nitmar nitmar Conform noului cod fiscal se sting mai intai creantele principale in ordinea vechimii si apoi accesoriile; dar daca anterior modificarilor din codul fiscal ... (vezi toată discuția)
In ce ordine se sting creantele fiscale? Ana Popescu Ana Popescu Este vorba despre un PFA care inregistreaza restante catre ANAF constand din creante fiscale principale cat si creante accesorii. In cazul in care se plateste ... (vezi toată discuția)
Ordinea stingerii obligatiilor fiscale m_nitu m_nitu Buna dimineata! De curand am avut un control fiscal in urma caruia a fost emisa o decizie de impunere cuprinzand obligatiile fiscale pe categorii impreuna cu ... (vezi toată discuția)