avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere precizatoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere precizatoare

Va salut,
Va solicit sfatul in urmatoarea speta

Intr-o actiune promovata in instanta s-au formulat pretentii pentru o dauna produsa de catre parat locuintei prin refuzul de a executa reparatiile uzuale ce cadeau in sarcina aceastuia.Reclamanta nu a timbrat pentru suma solicitata conform devizului de lucrari intocmit,instanta punand in vedere acesteia prin citatie sa timbreze sub sanctiunea nulitatii. Intre timp reclamanta a decedat. Acum mostenitorul are o abordare personala a litigiului,in sensul ca doreste,pentru o mai exacta apreciere a daunei,nu suma din devizul de reparatii pe care il solicitase defuncta unei firme de specialitate,ci ca in urma probei cu expertiza tehnica judiciara pe care o va solicita,sa timbreze exact la suma pe care o va stabili expertiza.In acest sens ce parere aveti de varianta unei cereri precizatoare in care sa se solicite acest lucru,si implicit sa nu se mai timbreze la suma solicitata in actiunea initiala(suma din deviz).
Mentionez ca in luna Mai va fi primul termen de judecata.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 16:57, 12 Aprilie 2011
Puteti face o cerere precizatoare a actiunii (capete de cerere, obiect, cauza, subiect(i) etc.), dar asta nu va scuteste de plaata taxei de timbru conform Legii 146/1997 actualizata, iar acolo unde valoarea obiectului nu poate fi exact evaluata, veti face o evaluare provizorie, urmind ca instanta sa aprecieze assupra acesteia si sa disspuna in consecinta. De aceea, va sfatuiesc sa depuneti si oo nota de timbraj, inn care sa explicitati tocmai timbrajul, asa cum este el inteles de dvs.
De la data la care ati primit citatia prin care vi se comunica si cuantumul taxei judiciare de timbru, aveti un termen de 3 zile in care puteati face o cerere de reexaminare, in conditiile art. 18 alin.2 din Legea 146/1997. Daca nu ati facut aceasta cerere, aveti obligatia de a plati taxa in cuantumul stabilit de instanta. Puteti sa faceti o precizare cu privire la cuantumul pretentiilor, insa nu va va ajuta la miscorarea cuantumului taxei.

Potrivit art. 20 din Legea 146/1997, nu se micsoreaza cuantumul taxei de timbru in cazul micsorarii valorii pretentiilor.

Sfat: Daca mai sunteti in termenul de prescriptie a dreptului material la actiune (3 ani), faceti cerere de renuntare la judecata din acest dosar si introduceti o cerere noua, corect formulata.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
Cristina Daniela Virban, Avocat
Va trebui sa timbreze la valoarea pretentiilor initiale sau sa precizeze noi pretentii si sa taxeze in consecinta.
oricum de plata taxei de timbru nu va scapa. chiar daca instanta va admite proba cu expertiza tot nu se va intra sa se judece cauza pana nu se va achita taxa de timbru. e doar o amanare, o tergiversare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru actiune constatare drept proprietatae constantin popovici constantin popovici am formulat o actiune in constatare a dreptului de proprietate asupra unui teren de 160 m.p..situat Municipiul Falticeni -care este procentul utilizat la ... (vezi toată discuția)
Cand/cât trebuie sa depun taxa judiciara de timbru? Popescu2012 Popescu2012 Care este termen limita pentru depunerea taxei de timbru judiciar sub sancțiunea anularii cererii datorită netimbrarii acesteia? 1. Taxa de timbru ... (vezi toată discuția)
Mai pot timbra acțiunea pânã la primul termen de judecatã? puideurs puideurs Buna ziua, Daca actiunea introductiva de judecare nu a fost timbrata, mai pot timbra actiunea pina la primul termen de judecata ? (20.05.2014), pentru ca ... (vezi toată discuția)