avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sucursala ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sucursala ONG

Ce trebuie facut pentru a inregistra o sucursala in Bucuresti a unui ONG cu sediul in Oltenita si care sunt actele necesare.
Cel mai recent răspuns: ContSters82289 , utilizator 13:59, 13 Aprilie 2011
OG nr.26/2000 prevede :
Art. 13. - (1) Asociaţia îşi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un număr minim de 3 membri, organe de conducere proprii şi un patrimoniu distinct de cel al asociaţiei.
(2) Filialele sunt entităţi cu personalitate juridică, putând încheia, în nume propriu, acte juridice de administrare şi de conservare, în condiţiile stabilite de asociaţie prin actul
constitutiv al filialei. Ele pot încheia acte juridice de dispoziţie, în numele şi pe seama asociaţiei, numai pe baza hotărârii prealabile a consiliului director al asociaţiei.
(3) Filiala se constituie prin hotărârea autentificată a adunării generale a asociaţiei. Personalitatea juridică se dobândeşte de la data înscrierii filialei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
(4) În vederea înscrierii filialei, reprezentantul asociaţiei va depune cererea de înscriere, împreună cu hotărârea de constituire a filialei şi cu actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial, la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială urmează să-şi aibă sediul filiala. Dispoziţiile art. 9-12 sunt aplicabile în mod corespunzător.


Art. 131. - (1) Asociaţia îşi poate constitui sucursale, ca structuri teritoriale fără personalitate juridică.
(2) Sucursalele se constituie prin hotărâre a adunării generale.
(3) Sucursalele desfăşoară activităţile date în competenţa lor de către asociaţie.


Spre deosebire de filiala, care are personalitate juridica (aceeasi cu organizatia-mama), sucursala este o entitate fara personalitate juridica si, deci, intr-un proces e reprezentata de organizatia-mama.
OG 26/2000 trateaza doar procedura de constituire a filialelor precum si regimul juridic al acestora, fara a face referire si la sucursale. Se pot aplica, insa, dispozitiile dreptului comun cu privire la înfiintarea si functionarea sucursalelor.
Sunt necesare urmatoarele documente:
- hotararea organului statutar de infiintare a sucursalei cu indicarea denumirii sucursalei, a sediului acesteia, a obiectului de activitate, identificarea persoanelor imputernicite sa reprezinte sucursala si limitele mandatului acordat
-dovada sediului sucursalei
Sediul sucursalei poate fi detinut in baza unui contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, contract de inchiriere, contract de subinchiriere, contract de leasing imobiliar, comodat, uz, uzufruct, extras din cartea funciara etc.

Cu actele mentionate in raspunsul dvs se merge la judecatoria unde ONG are sediul social sau pe teritoriul sect unde se infiinteaza sucursala?
Art.13 alin.4 -
la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială urmează să-şi aibă sediul
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru deschiderea unui punct de lucru Cristhine Cristhine Buna ziua! Care sunt actele/aprobarile/documentele necesare pentru deschiderea unui punct de lucru al unui ONG? (vezi toată discuția)
Deschidere sucursala asociatie non-profit frey frey Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu deschiderea de catre un ONG din strainatate a unei sucursale in Romania. Precizez ca este deschisa deja o ... (vezi toată discuția)
Filiala romaneasca la asociatie straina ? ionutanton777ro ionutanton777ro Exista vreo modalitate de a infiinta o filiala romaneasca (cu personalitate juridica) la o asociatie straina ? Un ONG inregistrat in SUA doreste sa isi ... (vezi toată discuția)