avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incetare urmarire penala \"abandon de familie\" ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incetare urmarire penala "abandon de familie" art.305 lit c. pentru depasirea termenului introducerii plangerii prealabile

Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat ce as putea face in urmatoarea situate:

In ianuarie 2008 am divortat de sot si prin aceasi sentinta fiul minor a fost incredintat mamei, iar in sarcina tatalui s-a stabilit obligatia achitarii pensiei de intretinere, de la data introducerii actiunii de divort 30.08.2007 pana la majorat.

Sentinta a ramas irevocabila.

Mentionez ca fostul sot, nu a achitat niciodata pensia de intretinere, cu toate ca am incercat de nenumarate ori sa-l fac sa inteleaga ca nu mie imi datoreaza intretinere ci fiului sau.

Dupa nenumarate incercari de solutionare amiabila, vazand ca el nu are nici cea mai mica intentie sa plateasca pensia, am depus plangere prealabila la politie, in martie 2010.
In februarie 2011 procurorul care a instrumentat cazul a dat Rezolutie de Incetare a urmaririi penale pe urmatoarele motive:" Dispozitiile art 284 Cod de Procedura Penala prevad ca in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a cunoscut cine este faptuitorul.
Conform Deciziei nr. 10/18.02.2008 a ICCJ data in solutionarea recursului in interesul legii, disp. art.284 se interpreteaza in sensul ca termenul de 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile, in cazul infractiunilor continue si continuate, curge de la data la care persoana vatamata sau persoane indreptatite a reclama, a stiut cine este faptuitorul. Avand in vedere ca infractiunea prev. de art. 305 lit.c C. Penal este o infractiune continuata, rezulta ca termenul de 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile a fost depasit, plangerea fiind astfel tardiv formulata, ceea ce echivaleaza cu lipsa ei.


Vreau sa intreb si acum ce se poate face? nu exista posibilitatea atacarii deciziei procurorului ? pe ce motiv ? eu cand am facut plangerea penala am aratat ca fostul sot nu a platit niciodata pensia, si ca solicit atragerea la raspunderea penala, dar m-am axat doar pentru pensia care este dator sa o plateasca doar pentru ultimile 2 luni anterior depunerii plangerii, iar procurorul a respins plangerea. Pai ce face micutul meu acum? Daca tat-su nu are chef sa plateasca in continuare nu va pati nimic, doar pentru simplul fapt ca eu am incercat pe cale amiabila sa rezolv situatia si nu am depus plangerea penala in termen de 2 luni de la ramanerea definitiva a sentintei civile? Fostul sot nu este nicaieri angajat, dar este administrator la 3 societati. Am mers la executor si acesta mi-a zis ca daca nu are conturi , nu are imobile/mobile scrise pe numele sau, nu este angajat, nu poate sa faca nimic. Iar eu stiu ca el are bani dar nu vrea sa plateasca. Nici nu cunosc adresa unde sta, intrucat adresa din buletin este trecuta adresa unde stau eu.

VA rog frumos datimi sfat ce as putea face in aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: ContSters114133 , utilizator 16:06, 14 Mai 2011
Plangere impotriva solutiei data de procuror. Aceasta se introduce in termen de 20 zile de la comunicare.
Si termenul in care ar fi putut fi atacata rezolutia procurorului a fost depasit.Calea care va ramane este tot executarea silita.Nu va poate oferi nimeni o solutie viabila fiindca nu exista alte cai decat fie executarea bunurilor fie urmarirea veniturilor si poprirea .Sigur ca tatal poate fi de rea credinta, dar e greu sa dovediti acest aspect...
si daca faceati plangere in termen de doua luni nu patea nimic, cat nu este angajat si oficial nu obtine venituri.. nu se demonstra reaua credinta.
daca doriti, ii puteti face plangere peste alte 2 luni de la data rezolutiie procurorului.

incercati executarea silita din cand in cand , poate dobandeste bunuri intre timp, important e ca datoria sa nu se prescrie.
Termenul nu a fost depasit.
De altfel am si trimis plangerea impotriva rezolutiei procurorului la prim procuror, dar tare imi e ca va fi respinsa.
Din cate am citit pe forumuri si din jurisprudenta, peste tot in tara, astfel de plangeri sunt admise de procurori si trimisi in judecata cei vinovati, doar in Bucuresti nu.
Sa sper totusi ca va fi admisa plangerea si infirmata solutia de incetare a urmaririi penala.

Multumesc mult pentru sfatul de a depune plangerea la prim procuror, sper sa fie acesta/aceasta mai cu carte, si sa faca diferenta intre infractiunea continua si infractiunea continuata.
EU AM DESCHIS ACELASI SUBIECT INAINTE SI NU A STIUT NIMENI SA IMI RASPUNDA.PRIN ACEEASI SITUATIE TREC SI EU SI MI-A VENIT RASPUNS NEINCEPEREA URMARIRII PENALE DE LA PROCUROR.EU CE POT SA FAC???STIE CINEVA????ASA E LEGEA IN ROMANIA....BUNA PTR UNII,REA PTR ALTII. DACA AFLI CEVA TE ROG SA MA ANUNTI SI PE MINE.SUCCES.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere neachitata de 3 ani, aceasta datorie se va prescrie? teodora.nenciu teodora.nenciu Buna ziua, Din ce am tot citit pe net, am inteles ca datoria nu se prescrie, ci doar dreptul material de a actiona in instanta. Pensia nu este achitata de ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara neplatita Flori74 Flori74 Buna ziua! fostul sot nu mi-a mai platit pensie alimentara la copil de sase ani,va rog sa imi spuneti care sunt pasii care se urmeaza ptr a recupera ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala abandon RAMOnaBC RAMOnaBC buna ziua ,as vrea sa vad si eu acea lege care spune ca trebuie sa depun plangere penala p-entru neplata pensiei alimentare in termen de 2 luni de la neplata ... (vezi toată discuția)