avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Medierea conflictelor in penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Medierea conflictelor in penal

Legiuitorul roman acorda o atentie deosebita aplicarii medierii in domeniul Dreptului Penal. Articolele 67-70 din Legea nr. 192/2006 prevad dispozitii speciale privind medierea în cauzele penale, acordand astfel o importanta deosebita medierii in acest domeniu.Se poata apela la mediere in faza de urmarire penala sau in cursul judecatii. Mai mult, se poate realiza acest lucru si inainte de inaintarea plangerii sau inceperea procesului intrucat legea medierii prevede ca se poate apela oricand la aceasta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:16, 27 Iunie 2008
buna reclama faceti mediatorilor, totusi vad ca mediatorii nu prea sunt "folositi" ca altfel nu ar mai exista cate 60-80 de litigii /zi la fiecare sala de judecata:))
Si eu sunt cam de aceeasi parere.Cert este faptul ca mari reusite nu au mediatorii.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Si eu sunt cam de aceeasi parere.Cert este faptul ca mari reusite nu au mediatorii.


De unde ati tras concluzia ca nu au sanse de reusuta? .Explicati mai mult .Poate cele ce stau la baza concluziei dv,pot fi inlaturate intrun fel sau altul.
Oamenii nu au incredere nici in judecatori.De ce credeti ca ar avea mai multa incredere in mediatori ?
Stiti bine ca asa este.;)
De foarte multe ori partile nu constientizeaza situatia juridica in care se afla, lasandu-se orbite de propriul orgoliu. Existenta atator procese pe rolul instantelor este determinata de orgolii nemasurate si de ideea de victimizare. Fiecare parte a unui proces aflat pe rolul instantei se considera o victima a celeilalte parti, aceasta din urma fiind considerata sursa tuturor relelor din lume. Incrancenarea cu care partile unui proces lupta pentru o hotarare judecatoreasca favorabila este determinata in primul rand de imaginea pe care o are o astfel de persona despre partea adversa. Aceste procese alimentate de orgolii sunt surse continue de stres, dezamagiri si de lupte imaginare cu un „inamic” mai mult inventat decat real.Si totusi, in astfel de situatii mediatorul poate face partile sa ajunga la o intelegere? Raspunsul difera de la un mediator la altul in functie de pregatirea profesionala, experienta si calitatile umane ale acestuia precum si de partile cu care intra in contact si de personalitatile acestora. Medierea este ca un joc de noroc, uneori castigi, alteori pierzi. Pentru a avea o mediere reusita de multe ori mediatorul trebuie sa riste mizand pe analiza instantanee a personalitatilor partilor aflate in conflict, prezente la mediere. Sarcina mediatorului este de a identifica asteptarile fiecarei parti si de a incerca sa le aduca intr-un punct convergent precum si de a descoperiri temerile partilor si a le intaturara pe cele nefundamentate prin facilitarea dialogului dintre ele. Uneori, dialogul dintre parti tensioneaza si mai mult raporturile dintre ele, alteori, comunicarea genereaza solutii dintre cele mai neasteptate. Exista situatii in care, doua persoane care nu si-au mai vorbit de ani intregi, in urma unui dialog spontan supravegheat si de catre un mediator, pot sa stinga toate neintelegerile dintre ele. Cu alte cuvinte, fiecare mediere are un moment cheie, in care partile sunt in cel mai apropiat punct posibil de o solutionare amiabila. Daca mediatorul speculeaza corect acel moment se prefigureaza o intelegere intre parti.

Alte discuții în legătură

Magistratii, medierea si principiul rolului activ al judecatorului in procesul civil Fãnuța Lișman - Birou de mediator Fãnuța Lișman - Birou de mediator La multi ani! În general, oamenii opun o oarece rezistenţă la nou. Nici noi românii nu facem excepţie, ba mai mult, aş spune că pe o axă a ... (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu ca mediatorul sa aiba specialitatea juridica? Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator La prima vedere, tinand cont de faptul ca medierea este o alternativa la instanta de judecata, am fi tentati sa raspundem categoric DA. De ce? Pentru ca ... (vezi toată discuția)
Promovarea medierii – o problema a sistemului sau a profesionistului ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Dupa mai multi ani in care medierea se prezinta drept o profesie de viitor si nu una de actualitate, fiecare dintre noi ne dorim ca medierea sa fie cu ... (vezi toată discuția)