Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posesie cu drepturi limitate

Mama mea are un apartament in proprietate pe care l-a primit printr-un testament de la o matusa de-a ei. In acel testament matusa respectiva si-a exprimat dorinta ca acel apartament sa-mi ramana mie dupa moartea mamei (fara a mai fii nevoit sa-l impart cu sora mea). Precizez ca mama este divortata, deci nu se poate pune in calcul si acordul tatalui in acesta problema.
Mama mea ar fi de acord ca eu sa ma pot muta cu prietena in acel apartament (si ea sa locuiasca in alta parte), dar nu doreste inca sa imi lase apartamentul pe numele meu.
Intrebarea mea este: ce cale juridica ar exista pentru ca acel apartament sa ramana pe numele mamei pana la moartea ei (si ulterior sa devina al meu), dar sa nu poata sa-l vanda, sa-l inchirieze si nici sa ma poata obliga ca ulterior sa parasesc apartamentul si sa pierd investiile facute in el pana in acel moment?
Ea ar fi de acord cu o asemenea conditie, numai ca vreau sa stiu daca se poate incheia un asemenea acord din punct de vedere legal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:21, 22 Aprilie 2011
Sigur pt. dvs. ar fi un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager.In acest caz poate doar sa-l inchirieze si sa incaseze chiria,neavand posibilitatea sa-l vanda. Nici dvs. nu puteti vinde fara acordul ei, dar veti deveni proprietar .Daca e pe numele mamei, poate oricand sa-l vanda fara sa va intrebe.In varianta testamentului, ramane pe numele mamei dar sora poate sa-l atace dupa deces.
Din cate am citit pe Internet legat de ce este uzufructul viager, am constatat ca situatia mea este un pic diferita, in sensul ca mama mea nu va sta in acel apartament pe care mi-l cedeaza, ci in alta parte. In plus eu ma voi folosi de acel apartament si in timpul vietii ei, doar ca in aceasta perioada nu va fi pe numele meu. Deci este un fel de caz de uzufruct viager in care proprietarul de drept nu ocupa spatiul cedat.
Vreau sa stiu daca se poate incheia un acord prin care eu sa pot folosi apartamentul respectiv pentru a locui in el, iar mama sa figureze drept proprietara pe acel apartament, dar sa nu pot fi evacuat cat timp apartamentul nu este inca pe numele meu.
Precizez ca mama ar fi de acord cu acest plan, dar eu vreau sa pun pe hartie aceasta intelegere, ca nu cumva lucrurile sa o ia razna pe parcurs.
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2011
adipoptimus, utilizator
adipoptimus a scris:

Mama mea are un apartament in proprietate pe care l-a primit printr-un testament de la o matusa de-a ei. In acel testament matusa respectiva si-a exprimat dorinta ca acel apartament sa-mi ramana mie dupa moartea mamei (fara a mai fii nevoit sa-l impart cu sora mea).

In opinia mea, avem de-a face cu o substitutie fideicomisara, sanctionata de lege cu nulitatea absoluta atat in ceea ce priveste prima liberalitate (cea facuta in favoarea mamei - instituitul din testament) cat si cea de-a doua liberalitate (cea facuta in favoarea fiului acesteia - substituitul).

Sigur, neavand testamentul in fata, nu pot decat sa speculez. S-ar putea ca, din formularea legatului, sa rezulte ca testatoarea a lasat la aprecierea legatarului cel de-al doilea legat (cel in favoarea substituitului), ceea ce ar inlatura existenta substitutiei.

Sunt doar considerente teoretice. O opinie ferma, in lipsa testamentului, ar fi hazardata.

E mai putin importanta partea cu testamentul, deoarece mama este proprietara apartamentului si are toate actele necesare pentru a dovedi asta. Pe mine ma intereseaza partea in care eu voi locui in acel apartament si modul in care pun pe hartie intelegerea la care am cazut de acord cu mama mea si pe care am explicat-o mai sus.
Repet, mama este de acord sa ma lase sa locuiesc in acel apartament si sa ma treaca pe mine drept unic mostenitor dupa moartea ei (conform dorintei matusii ei). Dar pana atunci ea va figura drept proprietara. Si ca sa nu existe discutii mai tarziu sau sa intervina cineva in intelegerea noastra, trebuie sa am niste acte care sa ma ajute pe viitor in caz de probleme neprevazute. Prin urmare m-ar interesa sa stiu cum ar trebui procedat ca sa inchei o astfel de intelegere, din punct de vedere legal. As aprecia un raspuns concret. Multumesc anticipat.
Poate ca partea cu testamentul are cea mai mare importanta. Fiind vorba despre nulitate absoluta (asa cum cred eu ca este, cu rezerva ca nu am vazut testamentul), aceasta nulitate este imprescriptibila si poate fi invocata de oricare dintre cei care, in lipsa testamentului, ar fi putut sa invoce drepturi succesorale (daca dovedesc ca au acceptat succesiunea). In aceste conditii, dreptul de proprietate al mamei dumneavoastra, cu toate actele pe care le poseda, ramane in aer.

Pentru a va raspunde totusi la intrebare, puteti incheia cu mama un contract de v/c cu rezerva dreptului de proprietate pana la decesul sau. In acelasi timp, va poate transmite dreptul de uzufruct pentru aceeasi perioada. La decesul mamei se va produce transferul dreptului de proprietate in patrimoniul dumneavoastra.

E una dintre solutiile posibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului mmtudor mmtudor Buna ziua, Va rog frumos, am nevoie de sfaturi Traiesc in concubinaj de 16 ani, nu avem copii, relatia este OK. Legalizarea relatiei am tot amanat-o din ... (vezi toată discuția)
Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)