avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2ani si 10 luni de munca nerecunoscuti deoarece ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2ani si 10 luni de munca nerecunoscuti deoarece angajatorul nu a virat contributiile

buna ziua,
In perioada 01.0.1997-01.11.1999 am lucrat cu norma intreaga la o firma ce nu mi-a platit contributiile catre stat; salariul il primeam dar nu am vazut niciodata vreun fluturas sau stat de salarii, contractul de munca a fost vizat la ITM la acea vreme si este inregistrat in cartea de munca; deciziile ulterioare de schimbare functie si majorari salariale au fost trecute in cartea de munca; cand am schimbat locul de munca mi-a fost f greu sa-mi recuperez cartea de munca de la ITM deoarece nu mi-o inchidea nimeni pt ca nu erau platile efectuate catre stat si nici nu aveam decizie de incetare; dupa vreun an mi-au dat documentul cu inchidere art.129 si ITM a scris ca perioada respectiva nu constituie vechime in munca;(Legea 10/25.11.1972 - Extras din Codul Muncii vechi
ART. 129
Raporturile de munca inceteaza la expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul de munca sau ca urmare a incetarii acestuia, prin acordul dintre persoana incadrata in munca si unitate, precum si prin desfacerea contractului din initiativa uneia dintre parti)

Intrebarea mea exacta este: mai am vreo sansa daca dupa verificarile ITM de la acea vreme, ei au spus ca nu gasesc firma, s-a desfiintat, patronul a plecat din Romania, eu sa nu pierd acesti ani?nu am fluturasi, nu am state de plata, nu am nici contractul de munca; doar aceste operari inscrise in carnetul de munca; pe cine sa dau in judecata sau nu? eram mult mai tanara, mai fricoasa si mereu cand puneam intrebari era raspunsul "nu-ti convine?usa e a ta; nu te tine nimeni cu forta, doar iti iei salariul nu?"
va multumesc pentru eventualele raspunsuri si timpul dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 26 Aprilie 2011
Chemati firma in judecata,la Tribunalul Muncii pe raza judetului in care aveti d-voastra domiciliul aveti sanse sa castigati sa va recuperati toata perioada lucrata.
Cred ca dreptul la actiune s-a prescris ...
firma nu a fost gasita nici la controalele ITM din 1999 si 2000 inainte de eliberarea cartii de munca de catre ITM; a fost radiata, inchisa, lichidata- sau alta forma prin care oricum nu mai exista; pe cine sa chem in judecata?insa eu stiam ca statele de plata se arhiveaza pt 50 ani...si cand se inchide o firma arhiva se depune la arhiva nationala sau asa ceva...insa daca inclusiv patronul a plecat din tara...
Depuneti o sesizare la ITM prin care solicitati sa vi se comunice daca in perioada respectiva, fostul dvs angajator a depus statele de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare carte de munca + salariu ady_best03 ady_best03 Buna ziua. Vreau sa va expun o problema pe care cred ca ati mai discutat-o aici insa e putin diferita. Acum cu 3 luni m-am reangajat, in urma pierderii ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez vechimea Doina Elena Doina Elena Firma infiintata prin legea 7 / 1987. Privatizata in 1991 transformata in SA, evidenta muncii se tinea tot la primarie. O firma mica , patron un om de rand ... (vezi toată discuția)
Carte de munca ALEX_23 ALEX_23 IN ANUL 2004 LUNA SEPTEMBRIE M-AM ANGAJAT LA FIRMA X CU CONTRACT DE MUNCA CA INSTALATOR ALATURI DE ALTI 3 COLEGI. DE LA ACEA DATA SI PANA IN PREZENT PATRONUL ... (vezi toată discuția)