avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CARTE DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CARTE DE MUNCA

IN ANUL 2004 LUNA SEPTEMBRIE M-AM ANGAJAT LA FIRMA X CU CONTRACT DE MUNCA CA INSTALATOR ALATURI DE ALTI 3 COLEGI.
DE LA ACEA DATA SI PANA IN PREZENT PATRONUL NU A PLATIT NICIUNUIA DINTRE NOI DARILE CATRE STAT LA SALARII-CAS,SOMAJ,ETC.
I-AM SPUS PATRONULUI CA VREAU SA PLEC IN ALTA PARTE.EL A SPUS CA NU ESTE NICI O PROBLEMA DAR CA IMI POATE DA CARTEA DE MUNCA ATUNCI CAND PLATESTE TOATE DARILE DE MAI SUS DEOARECE NU POATE PLATI PARTIAL NUMAI PENTRU MINE.
IN ULTIMA INSTANTA SUNT DE ACORD SA PLATESC PARTEA MEA DE OBLIGATII CATRE STAT NUMAI SA PLEC DEOARECE AM O OFERTA DIN ALTA PARTE PE CARE NU VREAU SA O PIERD . CUM POT FACE ACEST LUCRU ? POT SA-MI IAU CARTEA DE MUNCA SI SA PLATESC IN NUMELE LUI CE AVEA EL SA PLATEASCA LA CARTEA MEA DE MUNCA? SAU NOUL PATRON MA POATE ANGAJA ASA CU RESTANTE URMAND CA IN URMA INTELEGERII DINTRE NOI SA LE PLATEASCA EL?

MULTUMESC

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 14 Septembrie 2010
Patronul vechi iti poate elibera cartea de munca cu stampila ITM-ului ca nu a facut platile la timp + calculatia din care sa rezulte cat avea de plata, urmand sa faca platile ulterior. Si neaparat dupa ce face dovada la ITM sa scrie acest lucru si in cartea de munca.
Dar pb. este: a inregistrat la ITM contractul de munca si a facut in cartea de munca inregistrarile de rigoare pe baza acestuia?
In ce priveste neplata "darilor" este pasibil de o amenda foarte mare!
Intreba-l mai bine, direct, cum stau lucrurile de fapt!
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2006
ELENA VASILE, Consilier juridic
Pot obtine daspagubiri privind câştigul nerealizat în cazul în care după desfacerea ilegală a contractului de muncă, şi apoi încetarea CIM cu acordul părţilor, nu m-am putut angaja la altă firmă deoarece patronul mi-a cerut cartea de muncă. Aceasta se afla la ITM şi nu am putut-o obţine deoarece fostul patron nu mi-a achitat dările la stat. Acest lucru s-a întâmplat abia după vreo două luni, după ce am făcut o plângere la ITM, când mi-am ridicat cartea de muncă, după care m-am şi angajat la firma care a încheiat cu mine un contract de muncă pe o perioadă de 10 zile urmând ca în această perioadă să-i aduc cartea de muncă, iar dacă nu, nu a dorit să mă angajeze. Acel contract nu a fost înregistrat la ITM pentru că nu aveam cartea de muncă. Ca urmare, nu m-am putut reangaja timp de 4 luni şi nu am beneficiat de nici un drept. În urma plângerii la ITM, pe cererea fostului angajator depusă după 2 luni la ITM privind încetarea raporturilor de muncÃ, ITM-ul a specificat că acest carnet mi se va înmâna personal, lucru care s- aşi întâmplat după 3 luni.

Pot obţine în instanţă câştig privind obligarea fostei firme să-mi achite despăgubiri privind câştigul pe care l-aş fi realizat dacă aceasta mi-ar fi achitat dările la stat pentru a se închide de ITM cartea de muncă şi pentru a putea să o ridic?
Am si eu o problema asemanatoare: m-am angajat acum 2 ani la o firma si n-am primit salariul... am dat-o in judecata (conflicte de munca). Procesul a fost gratuit, fara avocat. Am castigat dreptul de a-mi recupera datoriile salariale "pana in prezent", obligatia angajatorului de a platii darile la stat, dar nu si dreptul de a-mi inceta contractul de munca (conform legii) asa cum era normal. Am angajat un executor care sa-mi recupereze banii si cartea de munca dar de atunci nu s-a mai intamplat nimic iar eu nu pot lucra decat part-time. Cartea de munca este la ITM dar nu o pot recupera pana nu se finalizeaza procesul (adica pana nu-mi recupereaza executorul banii). Va rog sa-mi dati un sfat. Imi mai pot recupera cartea de munca? De mentionat este faptul ca angajatorul nu este de gasit. executorul imi spune ca firma ei exista in continuare dar ca are toate conturile blocate si ca nu are nimic pe care sa puna sechestru. Firma este un S.R.L. asa ca, din cate am inteles, Managerul nu poate fi facut responsabil si executat ca persoana fizica.

Va multumesc.
as dori sa stiu ce se intampla cu contractul meu de munca in perioada concediului de maternitate Daca eu nu vreau sa ma intorc la firma la care am lucrat trebuie sa-mi bag lichidarea sau nu?Unde se afla la momentul actual cartea mea de munca?Se poate baga lichidarea la zi daca trebuie sa o fac?
pt dezix
Predarea cartii de munca nu este conditionata de terminarea procesului dintre dvs si angajator. Mergeti la ITM la inspectorul care tine cartile de munca da la societatea la care a-ti lucrat si solicitati in scris eliberarea cartii.
Ultima modificare: Joi, 27 Decembrie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Eliberare carte de munca dupa demisie Buna,
Am si eu o intrebare: legal, dupa cate zile de la inmanarea demisiei angajatorul este obligat sa elibereze cartea de munca ? (vezi toată discuția)
O noua carte de munca corinacarstoiu corinacarstoiu Care este procedura care trebuie adoptata in momentul in care solicit eliberarea unei noi carti de munca? Unde trebuie sa merg? Cui trebuie sa ma adresez? Cat ... (vezi toată discuția)
Carnet munca RAMOnaBC RAMOnaBC buna,am o intrebare....:la dosarul de somaj imi trebuie canetul de munca.azi l-am ridicat si am descoperit ca perioada 2002-2004 cat am lucrat la o firma din ... (vezi toată discuția)