avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas

1.In urma unei tragedii fiica mea in varsta de 32 de ani a decedat,A fost casatorita si i-au ramas 2 fetite de 8 si respectiv 4 ani.A avut pensie de boala 419 lei/luna.In ce conditii cei 2 copii pot beneficia de pensie de urmas dupa mama lor?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:37, 1 Mai 2011
Ambii copii pot beneficia de pensie de urmas intrucat au varsta de pana la 16 ani iar fiica dvs. beneficia de pensie (temei legal - art. 83 si art. 84 din Legea nr. 263/2010).
Primeste pensie de urmas numai fiica cea mare, care este la scoala, cea mica de 4 ani nu.Am inteles ca aceasta pensie se da urmasilor doar pe perioada cat urmeaza cursurile unei institutii de invatamant.Este corect ?
1. Legea 263/2010 spune:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Asadar pana la varsta de 16 ani copiii primesc pensie de urmas chiar daca nu sunt la scoala.

3. Dupa varsta de 16 ani primesc pensie de urmas numai daca isi continua studiile.

4. Copilul cel mic trebuie sa primeasca si el pensie de urmas.

5. Mergeti urgent la Casa de Pensii si depuneti actele (aceleasi ca si la copilul cel mai mare).

6. Tot Legea 263/2010 mai spune:
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Multumesc foarte mult pentru raspunsul Dvs.
Daca mama a avut pensie de invaliditate gr.II, copiii nu pot beneficia de pensie de urmas ?

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas oprita oprita As dorii sa stiu daca o fiica a unui decedat poate primii pensie de urmas, tinind cont de faptul ca este handicapata accentuat si neavind venituri ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas marcelaL marcelaL Buna ziua Am o situatie daca ma poate ajuta cineva,va rog. Fratele meu a avut un accident la 21 si a intrat in pensie de invaliditate . Daca tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Pensie SDENYS23 SDENYS23 buna seara am o intrebare.pot beneficia dupa moartea unui parinte de pensia lui?? (vezi toată discuția)