avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare persoane cu dizabilitati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare persoane cu dizabilitati

Buna ziua.
As avea si eu o intrebare la care am nevoie urgent de un raspuns.
Persoanele cu handicap de gradul I care beneficiaza de insotitor se pot angaja fie si partial?Am inteles ca cei de la comisia de expertiza nu evalueaza capacitatea de munca ci gradul de handicap.Sunt foarte multe institutii pe care le-am contactat in cautarea unui raspuns dar nimeni capabil sa raspunda la aceasta intrebare.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters126395 , utilizator 11:53, 29 Aprilie 2011
Vedeti siteul ANPH [ link extern ]
incercati sa comunicati cu ei (desi din proprie experienta va spun ca sunt putine sanse sa obtineti un raspuns competent desi raspunsul poarta viza a 5 sefi si sefuleti).
Din punctul meu de vedere puteti sa va angajati, fie si numai daca analizam o definitie data de legea 448 /2006 unitatilor protejate "Prin unitate protejată autorizată se înţelege operatorul economic de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căruia cel puţin 30% din numărul total de angajaţi cu contract individual de muncă sunt persoane cu handicap (în conformitate cu prevederile art. 5 (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare). " De asemenea in legea citata si in codul fiscal se prevad facilitati pentru persoanele cu handicap angajate si angajatorii acestora .
A se vedea art. 55, alin. (4), lit. k1) din Codul fiscal:
    "(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
    k1) veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la funcţia de bază;"

Cititi cu atentie CAPITOLUL V  Orientare, formare profesională, ocupare şi angajare în muncă din legea 448/2006 republicata.
Cred ca discutia ar fi doar referitoare la compatibilitatea postului cu diagnosticul si gradului de handicap pe care comisia vi l-a stabilit.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
br_nicku, utilizator
Am sunat astazi la Directia de asstenta sociala protectia persoanelor cu handicap adulte si mi s-a spus ca persoanele cu handicap chiar si ded gradul I pot sa lucreze chiar si 8 ore fara sa fie afectat in vreun fel insotitorul sau indemnizatia de handicap.Au zis ca atata timp catnu este vorba de o pensie de invaliditate e ok.
Acum sincer nu stiu pe cine sa mai cred.
Referitor la legea 448 spune de persoanele cu handicap dar nu se specifica ce grad are voie sa lucreze,si aici ma refer la gradul I cu insottor.Acum jumatate de an am sunat la asistenta sociala si mi s-a spus ca persoanele cu handicap de gradul I pot sa lucreze doar partial in intervalul in care isi are programul si insotitorul.Acum nu stiu ,cred ca o sa mai sun si la alte istitutii.
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta unitate protejata ContSters169678 ContSters169678 O unitate protejata a fost infiintata de persoana cu handicap in conformitate cu art. 81 alin. 2 lit. b din L 448/2006 republicata si in care toti salariatii ... (vezi toată discuția)
Invaliditate grad iii Andreia Brotea Andreia Brotea Buna ziua, As dori o informatie referitoare la angajarea unei persoane incadrate in gradul III invaliditate. Este specificat undeva obligativitatea ... (vezi toată discuția)
Drepturi la un loc de munca pentru persoanele cu gradul i de handicap cu insotitor eirenee eirenee buna seara am 24 de ani, tocmai am terminat o facultate si as dori sa caut un loc de munca. problema cu care ma confrunt si sunt total debusolata sunt ... (vezi toată discuția)