avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Invaliditate grad III
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Invaliditate grad III

Buna ziua,
As dori o informatie referitoare la angajarea unei persoane incadrate in gradul III invaliditate. Este specificat undeva obligativitatea angajatorului de a incheia contract individual de munca cu timp partial (4h/zi), sau respectiva persoana poate lucra norma intreaga de 8h/zi?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: k666 , utilizator 10:28, 23 Martie 2017
Art. 94 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, dispune ca pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala (deci si din salariu), indiferent de nivelul veniturilor respective, pensionarii de invaliditate de gradul III.
In baza art. 54 lit. c) din legea mentionata este posibila incadrarea doar cu jumatate de norma.
Astfel ca se va incheia un contract individual de munca cu timp partial, in forma scrisa.
Drepturile salariale se vor acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Pe decizia de pensionare a persoanei respective este specificat ca poate lucra numai 4 ore pe zi si in carnetul de munca al persoanei veti gasi stampila casei de pensii cu incadrarea in gradul de invaliditate respectiv.
Nu aveti cum sa-i intocmiti contract cu norma intreaga de 8h/zi.
-Daca in decizie nu scrie durata timpului de lucru !!??
-Art.54 ,litera c spune "este posibil", nu expres, nu obligatoriu
-Legea 448/2006,capitolul V a se citi cu mare atentie srt.82 / f) posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, în condiţiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens.
-Ai dreptul la 8 ore de munca si posibilitatea de a lucra mai putin "in cazul in care beneficiezi de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens".
-Nu exista articol de lege sau lege care sa mentioneze in mod expres la gradul III de invaliditate doar 4 ore de munca.
Pe decizia asupra capacitatii de munca gradul III , comisia de expertiza intotdeauna scrie 4 ore/zi ca si norma de timp pe care o poate lucra persoana incadrata in acest grad.
Inca nu am intalnit decizii asupra capacitatii de munca, emise de comisii de specialitate, grad III, cu norma de timp necompletata.
Altfel nu vad rostul pensiei de boala, cu diferitele incadrari in grade de invaliditate , daca persoana respectiva poate lucra norma intreaga (+ eventualele ore suplimentare ce le poate presta conform codului muncii)
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
carmen crenguta, utilizator
Este "posibil".

Alte discuții în legătură

Angajare persoane cu handicap laraandy laraandy Buna ziua. As dorii sa stiu daca se poate care este procedura de angajare a unei persoane cu handicap de gradul II. Daca exista reguli privind angajarea lor. ... (vezi toată discuția)
Angajare dupa pensie de invaliditate valentinaanghel valentinaanghel Buna ziua, O persoana care a avut pensie de invaliditate grad accentuat se poate angaja dupa trecerea de la pensia de invaliditate la pensia de limita de ... (vezi toată discuția)
Definitia "locului de munca" in contextul art 78 din legea 448/2006 vasilemb vasilemb Potrivit dispozitiilor art. 16^1 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: (1) in sensul art. 16 alin. ... (vezi toată discuția)