avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor afererent muncii de noapte (raspunsul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor afererent muncii de noapte (raspunsul angajatorului)

Majoritatea angajatilor (200+) lucram de acasa de la 19 la 03. Dupa ce mai multi am cerut explicatii angajatorului in legatura cu motivul pt care salariul nu a crescut dupa intrarea in vigoare a noului cod al muncii angajatorul refuza marirea si fundamenteaza astfel:

"Buna seara,

Mai multe persoane din cadrul companiei au ridicat problema sporului de noapte care a fost mediatizat ca incepand din acest an va fi crescut la 25% conform noului cod al muncii, asadar as dori sa clarific urmatoarele aspecte:

Acest spor de noapte este déjà acordat in procent de 25% in baza Contractului Colectiv de Munca la Nivel national pe anii 2007-2010 (art. 41 alin. (3) lit. e). Abia in anul 2011 el este introdus in Codul muncii, dar angajatii nostri au beneficiat de acest spor de la infiintarea companiei in 2007.
Conform contractelor de munca incheiate cu fiecare angajat al companiei, sporul de noapte este inclus in salariul de baza negociat la inceperea contractului (Art H 1)- Durata Muncii). Acest aspect va fi modificat, astfel incat indemnizatia de noapte sa fie trecuta separat pe contractele de munca si documentele de salariu, iar orice modificare ulterioara a acestei indemnizatii sa fie aplicata la numarul exact de ore lucrate in regim de noapte (22:00 – 6:00)

Asadar, aceasta noua prevedere in Codul Muncii nu va afecta salarizarea la nivel de companie, deoarece suntem déjà aliniati la aceasta schimbare. "

Intrebarea mea este daca incearca sa ne duca de nas sau chiar are dreptate si nu putem face nimic?
In contractul semnat de noi este specificat ca "sporul de noapte este inclus in salar".

Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
rakan, utilizator
Buna seara. Eu nu vad posibila intorducerea sporului de noapte in salariul de baza. Motivul ar fi ca in fircare luna nu exista aceleasi ore de munca de noapte lucrate ca sa fie un spor fix. Ele trebuie exidentiate pe pontaj si calculate separat astfel incat fiecare ora de noapte sa fie platita cu un spor de 25% fata de o ora normala.
suntem in situatia asta de la semnarea contractului, unii de ani de zile (pe baza vechiului cod al muncii) si e vorba de multi angajati deci posibil sa fie vorba de FOARTE multi bani de recuperat aici in caz ca e ilegal conform vechiului cod al muncii.

daca nu e ok doar din punct de vedere al noului cod atunci putem sa tacem o perioada si apoi sa incercam sa recuperam retroactiv.

sunt dispus la orice sugestie/colaborare

in Timisoara ne desfasuram activitatea, e un srl romanesc dar e al unor americani
Cum arata pontajul? Adica din el reesia ca lucrati un numar "x" de ore de noapte?
este posibil de asemenea sa contactez si fosti angajati ai firmei care au lucrat ani de zile sub acest tip de contract individual care s-ar bucura sa se alature unei eventuale actiuni in instanta

@lucian e nevoie de un fluturas pentru a vedea asta? (pot sa fac rost si sa revin cu o poza)
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
rakan, utilizator
" Conform contractelor de munca incheiate cu fiecare angajat al companiei, sporul de noapte este inclus in salariul de baza negociat la inceperea contractului (Art H 1)- Durata Muncii). Acest aspect va fi modificat, astfel incat indemnizatia de noapte sa fie trecuta separat pe contractele de munca si documentele de salariu, iar orice modificare ulterioara a acestei indemnizatii sa fie aplicata la numarul exact de ore lucrate in regim de noapte (22:00 – 6:00)"

As vrea sa stiu ce spune art. H 1 - in care angajatorul zice ca ar specifica ca orele de noapte sunt trecute in sal de baza.
Din acelasi paragraf observ ca el realizeaza ca nu a facut corect pana acum si doreste sa modifice contractele astfel incat sa fie platite orele de noapte separat.
(revin la ideea mea ca orele de noapte nu sunt aceleasi in fiecare luna).
Si daca mi se permite vreau sa intreb ce salariul de incadrare aveti?

Alte discuții în legătură

Spor de noapte job part time Sandra Ionescu Sandra Ionescu Buna ziua, In cazul in care un job part time care se desfășoară de 3 ori pe săptămâna a câte 6 ore adica 18 h/ săptămânal programul fiind cuprins in ... (vezi toată discuția)
Act aditional pentru munca de noapte papic papic In contractul de munca este trecut ca lucrez 40 ore pe saptamana , cu program normal de 8 ore pe zi, in realitate lucrez doar de noapte cate 12 ore pe noapte o ... (vezi toată discuția)
Salariu in functie de nr. de zile lucratoare? kosmingr kosmingr Bună ziua. Sunt angajat la o firmă, in orasul Giurgiu, cu C.I. de munca, si ieri am luat prima oara salariul de la aceasta firma. Mult sub asteptarile ... (vezi toată discuția)