avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DRUM DE ACCES
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DRUM DE ACCES

BUNA,am o casa cu un grajd mare ,ca si cele de pe vremea CAP-rilor,linga mine mai sunt inca doua grajduri care nu au acces de nicaieri pt. ca au fost vindute numai cu terenul de sub ele.Langa aceste doua grajduri este o alta firma cu alte doua grajduri .Aceasta firma are o bucata de pamant chiar in continuarea terenului celui din mijloc pina la drum.Intrebarea mea este--ma poate obliga pe mine cineva ca sa ii dau drum de acces de la mine cind pe partea cealalta nu ar deranja pe nimeni?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 11:28, 30 Aprilie 2011
nu.. dar trebuie facuta o expertiza iar dvs aveti nevoie de un avocat bun in eventualitatea unui proces
Sa vedem ce spune Codul civil:

ART. 616
Proprietarul al cărui loc este infundat, care nu are nici o ieşire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu îndatorire de a-l despăgubi în proporţie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
ART. 617
Trecerea trebuie regulat făcută pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca sa iasa din drum.
ART. 618
Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai puţină paguba acelui pe al cărui loc trecerea urmează a fi deschisă.

Prin loc infundat – la care se refera art. 616 C.civ., in baza caruia se poate stabili dreptul de servitute de trecere – se intelege acel teren care este inconjurat de alte proprietati, fara ca titularul dreptului de proprietate asupra terenului dominant - care invoca dreptul de trecere - sa aiba vreo posibilitate de iesire la calea publica.
Ori in conditiile in care spuneti ca ar mai exista o alta varianta de iesire la drumul principal, fara sa afecteze prea mult pe altcineva, numai de dragul de a prefera o anumita iesire, nu cred ca va accepta vreo instanta.
Acum depinde si de caracteristica zonei, care poate fi reliefata numai in urma unei expertize la fata locului, pentru ca daca varianta pe care i-o propuneti este mai lunga, va poate supune conform art. 617:
Trecerea trebuie regulat făcută pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca sa iasa din drum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare procent din drum de servitute mariusrous mariusrous Buna ziua , am cumparat acum 1 luna un teren intravilan fara drum de servitute.Noroc ca ma invecinez cu un drum de servitute lat de 4 metri al proprietarilor ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna drum de servitute? mieluu mieluu ma tot invirt in jurul drumului de servitute in cazul meu. va multumesc pentru informatii. (vezi toată discuția)
Drum de servitute roxanajiulia roxanajiulia Buna ziua, Cand am cumparat terenul la munte nu ne-am gandit ca vom intampina atatea probleme din cauza lipsei drumului de servitute. Terenul a avut un ... (vezi toată discuția)