avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rolul activ al instantei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rolul activ al instantei

In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:33, 19 Mai 2011
Sarcina indicarii calitatii procesuale revine reclamantului, care, prin cererea de chemare in judecata, trebuie sa expuna imprejurarile din care sa rezulte ca el este indreptatit sa-l cheme in judecata pe parat. Instanta sesizata trebuie sa verifice atat calitatea procesuala activa, cat si calitatea procesuala pasiva. Lipsa calitatii procesuale poate fi invocata pe cale de exceptie in tot cursul judecatii si duce la respingerea actiunii, fiind o exceptie de fond, absoluta si peremtorie.

Insa mare atentie , dispunerea din oficiu a diferitelor proceduri sau acte in procesul civil este foarte putin prezenta.
129cpc
lotuss a scris:

In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ?


În virtutea rolului activ, judecătorul este în drept să pună în discuţia părţilor orice împrejurări de fapt sau de drept necesare soluţionării cauzei, în limitele stabilite de dispoziţiile art. 129 din Codul de procedură civilă.
va sugerez sa nu asteptati ca instanta sa-si exercite rolul activ.daca aveti exceptii procesuale sau procedurale de invocat nu ezitati sa le invocati in fata instantei de judecata.
Athe are dreptate, nu asteptati ca judecatorul sa invoce , din oficiu, lipsa calitatii si in cazul intrebarii puse de d-voastra- lipsa capacitatii procesuale.Din aceasta cauza s-a ajuns chiar in recurs, deci dupa aproape 1 an, si chiar mai mult, cand s-a ridicat acesta exceptie.Asa ca nu asteptati!

Alte discuții în legătură

C.pr.c. art 64-66 aser aser \"Aratarea titularului dreptului \" se refera si la persoane juridice ?Daca paratul nu are capacitate procesuala de folosinta si indica cine are aceasta ... (vezi toată discuția)
Neregularitate act procedura bufa bufa cf art 108 c.p.c., daca municipiu a participat la fond si la apel fara sa faca cerere de interventie ,iar partile nu au intervenit,neregularitatea se acopera ... (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)