avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Catalog reviste
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Catalog reviste

Buna ziua,
Doresc sa creez un catalog atat online cat si scris despre toate benzile desenate care au aparut in Romania. As vrea sa stiu daca publicarea unor informatii despre reviste (titlul povestilor, pret, tiraj), dar si o scanare a copertilor fata-verso intra sub incidenta legii drepturilor de autor sau oricare alta.
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
grn, utilizator
Datele despre tiraj / titlu / pret sunt date publice, si datele nu pot fi protejate de drept de autor. In privinta copertilor scanate daca scanati copertile, aceasta este o folosire cu titlu de exemplificare ce nu contravine utilizarii normale a operei (anume de a face publicitate cartii), ce se inscrie sub art. 33. din legea 8/1996. Nu cred ca exista probleme legale.
eumarian a scris:

In privinta copertilor scanate daca scanati copertile, aceasta este o folosire cu titlu de exemplificare ce nu contravine utilizarii normale a operei (anume de a face publicitate cartii), ce se inscrie sub art. 33. din legea 8/1996. Nu cred ca exista probleme legale.

Multumesc de raspuns dar nu am inteles ultima parte, si anume ceea despre coperti. V-as ruga daca se poate sa detaliati putin.
Multumesc.
Scuzati neclaritatea. Legea 8/1996 reglementeaza la art. 33 niste limite ale dreptului de autor. Va citez la ce ma refeream

Art. 33. (1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
[...]
b) utilizarea de scurte citate dintr-o opera, in scop de analiza, comentariu sau critica ori cu titlu de exemplificare, in masura in care folosirea lor justifica intinderea citatului;


In opinia mea, scanarea copertelor revistelor pe care le posedati indeplineste criteriile respective. Scanarea are scop de exemplificare, scopul justifica intinderea (doar coperta o scanati), operele sunt deja publicate si publicarea copertelor nu contravine exploatarii normale a operei (din moment ce coperta revistei are rol de atractie fara a cumpara revista, de exemplu in magazin).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audiobook - drepturi de autor Alexaaaandra Alexaaaandra Buna seara, Am o perioada de când investesc bani in cărți și ma gândeam la crearea unui Podcast/canal YouTube/aplicație de audiobook, însă nu știu ... (vezi toată discuția)
Limita exercitare drepturi de autor James_JP James_JP Buna ziua, As dori sa deschid un site pe care sa pun rezumatele cartiilor citite, a seminariilor vazute si a unor documentare. Aceste rezumate contin ... (vezi toată discuția)