avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drept autor-slide show
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drept autor-slide show

Cum pot folosi o imagine de pe net pentru un slide show, in situatia in care nu am acordul autorului si nu stiu(nu am timp) sa cer permisiunea de a folosi imaginea?
Am o idee vaga despre ce trebuie sa faci cind folosesti o opera protejata de drept de autor, adica sa nu o folosesti in scop comercial, daca o folosesti in scop informativ citezi sursa samd.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: csizs , utilizator 23:37, 27 Octombrie 2008
Potrivit Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, puteti folosi opera protejata cu conditia respectarii prevederilor art.33- dupa parerea mea va aflati in situatia prevazuta la lit.f):

Art. 33. - (1) Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
d) reproducerea pentru informare şi cercetare de scurte extrase din opere, în cadrul bibliotecilor, muzeelor, filmotecilor, fonotecilor, arhivelor instituţiilor publice culturale sau ştiinţifice, care funcţionează fără scop lucrativ; reproducerea integrală a exemplarului unei opere este permisă, pentru înlocuirea acestuia, în cazul distrugerii, al deteriorării grave sau al pierderii exemplarului unic din colecţia permanentă a bibliotecii sau a arhivei respective;
f) reproducerea, cu excluderea oricăror mijloace care vin în contact direct cu opera, distribuirea sau comunicarea către public a imaginii unei opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, amplasată permanent în locuri publice, în afara cazurilor în care imaginea operei este subiectul principal al unei astfel de reproduceri, distribuiri sau comunicări şi dacă este utilizată în scopuri comerciale;
(4) În toate cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), f), i) şi la alin. (2) trebuie să se menţioneze sursa şi numele autorului, cu excepţia cazului în care acest lucru se dovedeşte a fi imposibil; în cazul operelor de artă plastică, fotografică sau de arhitectură trebuie să se menţioneze şi locul unde se găseşte originalul.
Multumesc pentru vizita si raspuns
Francisc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ambalajul unui produs poate fi obiectul dreptului de autor? duwhyt duwhyt Am un site si vreau sa expun pe el niste copii obtinute prin scanare a unor ambalaje de produse ce se afla aproape in orice supermarket din romania. Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Vanzare reproduceri icoane pe amazon sau ebay atdb atdb Buna ziua! Suntem o ONG care are, printre altele, ca obiect promovarea si vanzarea de arta originala si reproducere. Dorim sa vindem pe AMAZON si EBAY ... (vezi toată discuția)
Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)