avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Audiobook - Drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Audiobook - Drepturi de autor

Buna seara,

Am o perioada de când investesc bani in cărți și ma gândeam la crearea unui Podcast/canal YouTube/aplicație de audiobook, însă nu știu cum se procedeaza cu drepturile de autor.

Ma puteți ajuta cu informații in acest sens, va rog?

Va mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: georgehari , utilizator 15:03, 10 August 2020
Puteți înregistra și difuza fragmente din fiecare carte, cu titlu de exemplificare sau pentru critică, în limita utilizării rezonabile (legea nu spune exact cât, dar limitați-vă la maximum 10% din carte), dar nu puteți înregistra și difuza întreaga carte.
Exemplu: [ link extern ]

Din lege:
Art. 33. - (1) Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de exploatare:

a) reproducerea unei opere în cadrul procedurilor judiciare sau administrative, în măsura justificată de scopul acestora;
b) utilizarea de scurte citate dintr-o operă, în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, în măsura în care folosirea lor justifică întinderea citatului;
c) utilizarea de articole izolate sau de scurte extrase din opere în publicaţii, în emisiuni de radio sau de televiziune ori în înregistrări sonore sau audiovizuale, destinate exclusiv învăţământului, precum şi reproducerea pentru învăţământ, în cadrul instituţiilor publice de învăţământ sau de ocrotire socială, de articole izolate sau de scurte extrase din opere, în măsura justificată de scopul urmărit.
([ link extern ] )
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
georgehari, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita exercitare drepturi de autor James_JP James_JP Buna ziua, As dori sa deschid un site pe care sa pun rezumatele cartiilor citite, a seminariilor vazute si a unor documentare. Aceste rezumate contin ... (vezi toată discuția)
Ambalajul unui produs poate fi obiectul dreptului de autor? duwhyt duwhyt Am un site si vreau sa expun pe el niste copii obtinute prin scanare a unor ambalaje de produse ce se afla aproape in orice supermarket din romania. Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)