avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare zile libere PLATITE pentru evenimente ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare zile libere PLATITE pentru evenimente deosebite in familie

Buna ziua.

Pentru mine este inca neclar:
CCMN 2007-2010 este inca in vigoare ?

Se aplica CCMN 2011-2014?

Sau nici unul din acestea?

Ca sa completam cat mai bine Regulamentul Intern al firmei am cumparat de la o vestita firma de avocatura un model-ghid de RI si toate notele din subsol se refera la CCMUN 2007-2010 valabil si in 2011,

deoarece "CCMUN 2011-2014 nu a fost inregistrat inca la MinisterulMuncii si nici nu a fost publicat in Monitorul Oficial"

Asadar nu stiu cum sa procedez LEGAL in urmatoarea problema.

Am o firma cu 7 angajati plus inca unul aflat in CIC, dar care se va intoarce in 5 iunie (deci 20 zile platite in preaviz si apoi un salariu =alte pierderi).

Intrebare : Firma are obligatia de a acorda unui angajat 5 zile si altuia 3 zile libere PLATITE pentru nasterea unui copil, respectiv decesul bunicii?
In momentul actual firma nu mai are posibilitatea, mai exact banii pentru a acorda aceste zile platite, am fost de acord sa isi ia aceste zile libere dar as dori sa fie fara plata.

In contextul de azi, caror legi se supune firma, (cod CAEN 5244) pentru ca nu vreau nici sa incalc legea.

Nu avem CC la nivel de unitate, in RI nu este specificat nimic pentru ca pana acum ne raportam la CCMN .

Unul dintre angajati mi-a comunicat ca s-a interesat si a primit acest raspuns :
Potrivit art. 147 alin. (1) din CODULUI MUNCII, adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003, modificat prin Legea nr. 40 din 31 martie 2011 care a intrat în vigoare la data de 30 aprilie 2011, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
In baza art. 147 alin. (2) din acelasi act normativ, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege (aici eu nu inteleg... care este legea in vigoare azi ), prin contractul colectiv de muncă aplicabil (care este din cele doua ??) sau prin regulamentul intern.(deocamdata nu prevede nimic in acest sens.)
In conformitate cu art.61 alin. (1) din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2011-2014 , salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
b) căsătoria unui copil - 2 zile;
c) naşterea unui copil - 5 zile + 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură;
.......................Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
ileanacs, utilizator
Cel mai recent răspuns: ileanacs , utilizator 17:10, 20 Mai 2011
Niciunul din cele doua CCMN nu este in vigoare ...cel pe anii 2007/2010 a fost denuntat, iar cel pe anii 2011/2014 nu a mai fost inregistrat.
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.62/2011 nu se mai negociaza CCMN.
freeelis a scris:

Niciunul din cele doua CCMN nu este in vigoare ...cel pe anii 2007/2010 a fost denuntat, iar cel pe anii 2011/2014 nu a mai fost inregistrat.
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.62/2011 nu se mai negociaza CCMN.


Va multumesc foarte mult, domnule avocat.

....insa tot nu sunt lamurita complet.

In luna mai, in acest context, TREBUIE sa acordam acele zile libere PLATITE?
Pentru ca tocmai lucrez la un nou RI al firmei, mai complet, am obligatia sa trec
aceste zile acolo?

Firma are doar 7 angajati.

Cum am spus, nu inteleg care este legea mentionata in art. 147 din Codul Muncii, aplicabila astazi .
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
ileanacs, utilizator
Daca nu sunt prevazute undeva, angajatorul nu este obligat sa le acorde.

Pentru sectorul bugetar exista HG nr.250/1992 care prevede aceste zile, insa pentru sectorul privat acestea pot fi incluse in R.I., in ccm la nivel de unitate sau la nivel de ramura de activitate aplicabil angajatorului.
Va multumesc foarte mult!

Deci pot fi prevazute, nu este obligatoriu.

ileanacs a scris:

Va multumesc foarte mult!

Deci pot fi prevazute, nu este obligatoriu.
Art. 147 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Din continutul textului ar rezulta ca aceste zile libere platite trebuie sa le prevedeti in ccm sau in R.I.... se subintelege obligativitatea includerii acestora.

Alte discuții în legătură

Casatorie bonaparte bonaparte as dori sa stiu daca se mai acorda niste zile libere cand te casatoresti si eventual niste bani ? in sectorul privat este ceva ce ii obliga la asa ceva , sau ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite gabriela_marc gabriela_marc Este legal sa se prevada prin regulamentul intern al firmei, un numar mai mic de zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite fata de cele ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite casatorie dupa noul cod al muncii 2011 Johndaniell Johndaniell am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns : .. Dreptul la zile libere platite pentru casatorie ... (vezi toată discuția)