avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... INTABULARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

INTABULARE

Este adevarat ca pentru succesiune nu este neaparat ca apartamentul sa fie intabulat? Tatal meu a decedat si apartamentul nu este intabulat. Cum trebuie sa procedez?
trebuie
Pentru dezbatea succesiunii nu este obligatoriu necesar ca imobilul in cauza sa fie inscris in cartea fuciara, acesta inscriindu-se in cartea funciara ulterior, in baza certificatului de mostenitor, direct pe numele mostenitorilor.
Asadar, incepeti prin a va adresa unui notar public pentru dezbaterea succesiunii. Va trebui sa aveti pregatite actele de proprietate ale defunctului (probabil un contract de vanzare-cumparare) si toate anexele pe care vi le mai cere notarul (pe care le veti obtine de la primarie).
Dupa ce se va intocmi certificatul de mostenitor, adresati-va unei persoane fizice/juridice autorizate, care va va intocmi documentatia cadastrala. La fel, va trebui sa pregatiti o copie legalizata dupa certificatul de mostenitor (sau chiar originalul, in masura in care veti avea mai multe exemplare), copii xerox dupa actele de proprietate ale defunctului (sau copii legalizate,daca se dezbate mostenirea pentru cota de 1/2 din imobil, in cazul in care imobilul a fost dobandit de tatal dvs. impreuna cu inca o persoana - mama), certificat fiscal in original si copii dupa BI/CI ale mostenitorilor. Cat despre tarife, in ceea ce priveste intocmirea documentatiei cadastale nu pot sa ma pronunt (negociati direct cu cadastristul), iar tariful pentru receptia acesteia la OCPI si inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara este de 120 lei.
De toata procedura depunerii dosarului la OCPI si respectiv ridicarea incheierii de carte funciara, a extrasului de carte funciara pentru informare si a pad-ului se va ocupa tot respectivul cadastrist.
crisv a scris:

trebuie

Nu trebuie, se poate dezbate succesiunea si fara intabulare, urmand ca aceasta operatiune sa fie efectuata ulterior.
nu doar ca nu e obligatorie dar e si imposibila intabularea dreptului de proprietatea, aceasta fiind strict prerogativa titularului, care inteleg ca a decedat.
ca sa va intabulati dreptul de proprietate trebuie sa aveti un titlu de proprietate ... pe care urmeaza sa il obtineti prin dezbaterea succesiunii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire somy somy buna.detin o cota aparte dintr/o mostenire.ce trebuie sa fac pentru a o intabula pe numele meu. (vezi toată discuția)
Extras cf si cadastrul imobilului pentru evaluare paunicasilviu paunicasilviu Buna ziua, Am un spatiu comercial cumparat de la fosta cooperativa de consum si doresc sa il ipotechez. Ca act de propietate am o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)