avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren fara act de proprietate.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren fara act de proprietate.

In 1968,mama a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila,prin care i s-a atribuit un teren de 1300 mp. in urma dezbaterii succesiunii,dupa decesul bunicilor.
In 1991,mama a decedat.
Pana in prezent,nu s-a facut absolut niciun demers in privinta acelui teren.
Tatal meu,traieste si doreste sa-l vanda. detine doar Sentinta respectiva. Impozitele pe teren,au fost platite la zi,de catre tata.
Noi,suntem 5 frati.
Ce acte ar trebui sa se intocmeasca si unde anume,pentru a se putea vinde acest teren ?
Va multumesc.
Daca terenul este intravilan, depuneti cerere conform Legii nr.18/1991
Mergeti cu sentinta legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila la notar, pentru perfectarea actelor de vanzare-cumparare, nu inainite de a va intabula dreptul de proprietate- contactati o firma specializata de experti cadastru.
trifan gheorghe a scris:

Daca terenul este intravilan, depuneti cerere conform Legii nr.18/1991

Legea nr.18/1991,mai este in vigoare ?
Dupa cate stiu eu,aceasta lege nu ar mai fi valabila.
10 a scris:

Mergeti cu sentinta legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila la notar, pentru perfectarea actelor de vanzare-cumparare, nu inainite de a va intabula dreptul de proprietate- contactati o firma specializata de experti cadastru.

Deci,mai intai trebuie sa intabulam dreptul de proprietate ?In ce consta acest demers ?
Altfel,nu exista vreo modalitate ?
Multumesc.
In primul rand, sa o luam cu inceputul!
Daca mama dvs. a mostenit terenul dupa parintii sai si avea ca act de proprietate sentinta civila de partaj succesoral, bunul respectiv era proprietatea ei exclusiva. Mai departe, dupa decesul acesteia, tatal dvs. a mostenit-o impreuna cu cei 5 copii.
Acum, pentru a putea fi instrainat terenul, este necesar sa se dezbata succesiunea (avand ca act de proprietate la baza respectiva sentinta a mamei dvs.). Toate acestea se intampla la un notar public.
Sau mai exista si calea Legii 18/1991 care, da, inca se mai aplica!
Mai departe, luati legatura cu o persoana fizica sau juridica autorizata care va va intocmi documentatia cadastrala in baza careia se va inscrie imobilul in cartea funciara pe numele mostenitorilor (respectiv tatal si cei 5 copii). Pentru aceasta aveti nevoie de certificatul de mostenitor sau titlul de proprietate - original sau copie legalizata, copie simpla dupa sentinta civila, certificat fiscal, adeverinta de rol, copii BI/CI ale proprietarilor. Tariful pentru recepţia documentatiei cadastrale si inscrierea in cartea funciara este de 120 lei la care se adauga onorariul respectivei persoane fizice sau juridice care va va intocmi documentatia cadastrala. Toate aceste acte de mai sus le inmanati cadastristului, pentru ca acesta se va ocupa de depunerea dosarului la OCPI. Ca dovada a faptului ca imobilul s-a inscris in cartea funciara veti primi o incheiere, un extras de carte funciara pentru informare si 2 exemplare din planul de amplasament si delimitare al imobilului.
De ce sunt necesare toate acestea? Pentru ca fara inscrierea terenului in cartea funciara nu se poate perfecta contractul de vanzare-cumparare! Si nu, nu exista o alta modalitate!
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
Paula Tudor, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Intabulare refuzata iulia bumbu iulia bumbu In anul 2004 mi se respinge cererea de intabulare a unui imobil avand in vedere ca acest imobil a fost atribuit statului in temeiul prevederii art.680 din ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Este necesar titlu de proprietate pe un teren aflat inscris in cartea funciara din 1988? dania_992001 dania_992001 Buna seara. In 1988 s-a inscris in cartea funciara dreptul de proprietate asupra casei+gradinii de la tara a mamei mele si a unchiului meu. In 1994 cand a ... (vezi toată discuția)