avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA import urmat de o livrare intacomunitata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

import urmat de o livrare intacomunitata

In conditiile in care S.C. "X" din Romania importa marfa din Ucraina pentru a o revinde in Bulgaria, marfa merge direct din Ucraina in Bulgaria, vamuirea are loc in Bulgaria, ce obligatii declarative are cumparatorul revanzator?
Cel mai recent răspuns: ellutza_me21 , utilizator 09:02, 23 Mai 2011
Pai asa cum ati spus : import din Ucraina - plata taxe vamale si TVA - se intocmeste declaratia 300 ( pe baza declaratiei vamale) - iar pentru livrarea intracomunitara in Bulgaria: declaratia 300, 390 si declaratia intrastat dc este cazul.
Atat....:)
@rodicel, va contrazic aici.
1. vama nu se face in romania
2. chiar daca vama s-ar face in romania, importul ar fi scutit de tva intrucat urmeaza o livrare intracomunitara de bunuri, cf. art. 142, alin 2, lit. l) din codul fiscal.

asadar, in speta de mai sus, propun urmatoarea solutie:
-presupunem ca bunurile sunt transportate din Ucraina in Bulgaria de catre firma X din Romania care actioneaza si ca importator dpdv al tva, iar cumparatorul final Y, este o firma inregistrata in scopuri de tva in Bulgaria, intre X si Y neexistand o relatie contractuala de transport
-locul importului este in Bulgaria, adica locul unde se fla bunurile la introducerea lor in comunitatea europeana
a) firma X din Romania se inregistreaza in scopuri tva in Bulgaria
-firma X factureaza bunurile catre firma din Bulgaria cu tva bulgaresc, locul livrarii fiind considerat Bulgaria si depune decont de tva la autoritatile bulgaresti
sau
b) firma X nu se inregistreaza in scopuri tva in Bulgaria si plateste TVA in vama bulgareasca
- firma X factureaza bunurile catre firma Y fara TVA, locul livrarii fiind considerat Bulgaria, adica locul unde bunurile sunt puse la dispozitia clientului bulgar
- firma X poate depune cerere de rambursare a tva achitatata autoritatilor vamale din Bulgaria.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
xerxes, utilizator
sa dau mai multe detalii: intradevar marfa pleaca direct din ucraina in bulgaria iar tva-ul este suportat de cumparatorul final adica de bulgar, practic firma din romania este doar un intermediar iar pe factura din ucraina catre cumparatorul revanzator din romania scrie CPT, transportul este suportat de firma din ucraina. Firma din romania refactureaza marfa societatii din bulgaria.
Am uitat sa precizez ca atat societatea din romania cat si societatea din bulgaria sunt inregistrati in scopuri de tva
o sa revin pe parcursul zilei de astazi dupa ce ajung actele in posesia mea pentru a putea spune exact cine si cum suporta transportul

Alte discuții în legătură

Platitor sau nu de tva? mirela07 mirela07 daca o firma importa produse din afara UE., plateste sau nu tva? daca da, acesta poate fi deductibil?va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva potarniche gabriela potarniche gabriela Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu ... (vezi toată discuția)