avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Buna ziua,
Va solicit ajutorul deoarece am fost surprins de un aparat radar, in localitate, cu viteza de 104 km/h, mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 90 de zile si am fost sanctionat si cu o amenda de 600 ron sau 300 ron in 48 de ore. La rubrica "alte mentiuni" de pe rocesul verbal am consemnat ca nu sunt de acord cu viteza comunicata, deoarece vitezometrul masinii mele indica o viteza de aproximativ 90 km/h. Sunt de acord ca am incalcat regulile de circulatie dar nu sunt in totalitate convins de viteza pe care mi-o comunicase agentul de circulatie. Nu mi-a prezentat proba video. Nu am semnat procesul verbal iar acesta mi-a fost trimis la domiciliu.
Problema e ca am nevoie de permisul de conducere deoarece luna urmatoare fac nunta...iar dovada de circulatie este de doar 15 zile. Asa ca am otarat sa contest in instanta procesul verbal. Am cateva intrebari la dumneavoastra, daca puteti sa imi raspundeti cat mai repede:
1) Contestatia se depune la depune la "organul din care face parte agentul constatator" acesta fiind obligat sa trimita plangerea impreuna cu dosarul cauzei de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia? In cat timp se depune de catre politie plangerea impreuna cu dosarul la judecatorie?
2) Din momentul in care am depus plangerea catre "organul din care face parte agentul constatator", acesta fiind obligat sa o primeasca si sa-mi inmaneze o dovada in acest sens, se suspenda executarea si este obligat si sa-mi prelungeasca dovada de circulatie pana in momentul in care instanta a dat o hotarare definitiva si irevocabila?
3) Daca nu achit jumatate din amenda in 48 de ore de la data comunicarii mai pot s-o achit jumatate si in cazul in care in urma hotararii instantei judecatoresti nu se anuleaza procesul verbal (sau se da alta hotarare care nu inlatura amenda)? Termenul de 48 de ore pentru plata a jumatate din amenda decurge si de la data la care hotararea judecatoreasca este definitiva si irevocabila?
4) Are vreo influenta asupra modului in care va decurge procesul daca depun contestatie direct in instanta? Suspendarea executarii se considera de la data introducerii in instanta a contestatiei? In baza la aceasta contestatie in instanta pot deasemenea sa solicit prelungirea dovezii de circulatie sau restituirea permisului de conducere?
5) In urma contestatiei mi se va elibera alta dovada de circulatie (dupa expirarea celei prezente) sau mi se va restitui permisul de conducere, iar in cazul in care pierd procesul va trebui sa-l predau organelor de politie?
6) Daca platesc acum amenda va face vreo diferenta in instanta (va insemna ca-mi recunosc vina?) - cunosc deasemenea ca pot solicita recuperarea sumei platite ca amenda in cazul unui succes (aceasta cerere se face la inceput sau la o alta infatisare - ultima)?
Cel mai recent răspuns: mihai_tra83 , utilizator 20:36, 19 Mai 2011
Raspuns pentru toate punctele:
Formulati plangere contraventionala in termen de maxim 15 zile de la comunicare, o depuneti la Judecatoria de unde apartine organul constatator, luati un certificat de grefa din care sa rezulte ca ati formulat plangere, iar cu certificatul de grefa mergeti la politie si va ridicati permisul pana la judecarea plangerii.
Pe PV de contraventie este trecut numarul si seria aparatului radar cu care s-a filmat viteza?
Este mentionat nr. masinii de politie pe care era montat aparatul radar?
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Buna seara !
Punctual :
1. Contestati procesul-verbal de contraventie la judecatoria de pe raza teritoriala a agentului constatator .
2. 4. si 5.O data cu depunerea plangerii in instanta , veti solicita certificat de grafa care sa ateste existenta contestatiei / actiunii judecatoresti . Cu certificatul de grefa va prezentati la organul de politie care v-a sanctionat , acesta urmand a va returna permisul pe perioada judecatii .
3.si 6.Termenul de 48 de ore este unul de decadere , in sensul ca este o facilitate de a plati jumatate din amenda daca o platiti in termen de 48 de ore . Daca nu o platiti in 48 ore nu veti mai beneficia de reducere . Nu are nicio relevanta in instanta daca ati platit sau nu amenda . parerea mea este sa o achitatai acum ( la jumatate) fiind putin probabil sa aveti castig de cauza in instanta .
pt a plati jumatate din cuantumul amenzii va trebui sa o achitati in 48 de ore.daca depuneti plangere la judecatorie nu mai beneficiati de acea reducere a amenzii. va sugerez sa nu platiti acum amenda intrucat se va considera ca ati acceptat tacit ca aveti o culpa.
adrianmarin a scris:

parerea mea este sa o achitatai acum ( la jumatate) fiind putin probabil sa aveti castig de cauza in instanta .


Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de NORMA DE METROLOGIE LEGALÃ NML 021 – 05, are toate sansele de castig.
Vezi punctul 4 din aceste norme.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
Marcel Mihalache, Avocat
1. Contestatia se va depune la Judecatoria in raza careia a fost savarsita contraventia.
2. Pentru a primi permisul de conducere pe perioada procesului trebuie sa solicitati sa vi se elibereze un certificat de grefa. In baza acestuia vi se va restitui permisul de conducere pe perioada cat dureaza procesul.
3. Recomand sa achitati amenda in 48 de ore de la comunicarea procesului verbal.
4. Dupa solutionarea cauzei dumneavoastra trebuie sa aveti in vedere faptul ca in cazul in care veti pierde procesul trebuie sa depuneti permisul la politie in termen de 15 zile, altfel vi se va suplimenta perioada de suspendare cu inca 30 de zile. De asemenea, daca dupa 15 zile de la data pronuntarii veti fi surprins conducand vi se va putea intocmi dosar penal pentru conducerea unui vehicul fara a avea acest drept.
Trebuie sa aveti in vedere ca hotararea instantei de fond este irevocabila si nu vi se comunica acasa, motiv pentru care trebuie sa urmariti modul cum este solutionata plangerea dumneavoastra si sa solicitati dupa pronuntare in cazul in care solutia nu va este favorabila eliberarea unei copii dupa dispozitivul (minuta) hotararii cu care va veti prezenta ulterior la politie in vederea depunerii permisului de conducere.
5. Contestatia se depune de regula la instanta si nu la agentul constatator.
6. Faptul ca ati platit amenda nu inseamna ca recunoasteti fapta contraventionala inregistrata in sarcina dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Amenda radar Harabagiuciprian Harabagiuciprian Buna ziua. As dori sa stiu pasii pentru a contesta o amenda radar si cum pot obtine permisul inapoi in cel mai scurt timp.Mentionez faptul ca am fost surprins ... (vezi toată discuția)
Suspendarea dreptului de a conduce Ionescu123 Ionescu123 Buna! Am fost surprins de radar pe autostrada astazi, cu o viteza ce a impus suspendarea permisului pe 90 de zile, pe langa amenda de 765. Am cateva ... (vezi toată discuția)
Sanctiune radar in miscare - cum pot contesta pv. AlicAmadeus AlicAmadeus Buna ziua, In 24.02.2017 la ora 17:40 vad din sens opus o masina venind in directia mea la care la un moment dat porneste girofarele si ma opreste \" dupa ... (vezi toată discuția)