avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art. 281 Codul de Proc.Civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art. 281 Codul de Proc.Civila

Stimati juristi:

Am urmatoarea dilema: tocmai mi s-a emis o hotarire judecatoreasca prin care mi s-a retrocedat un teren. Hotarirea contine mai multe greseli (printre care judecatorul a omis sa se pronunte asupra cererilor accesorii). Eu sper ca paratii sa nu initieze apelul si astfel hotarirea sa devina definitiva si irevocabila; totusi, as vrea sa fac o cerere de completare a hotaririi conform art. 281. Daca fac aceasta inainte de cele 15 zile destinate initierii apelului, actiunea mea va extinde termenul in care paratii pot depune apelul?

De asemenea, pot sa inaintez cererea mea conf. art. 281 dupa expirarea celor 15 zile?

Multumesc.

DBB, JD candidate
Loyola Univ. Chicago
Cel mai recent răspuns: ginnyy , utilizator 23:10, 9 Octombrie 2008
Dacă prin hotărârea dată instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârilor date în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare (art.281 ind. 2 alin.1 C.proc.civ.).
Din acest text rezultă că:
- se poate folosi procedura completării numai în ipoteza în care instanţa s-a pronunţat „minus petita” ;
- pot fi completate hotărârile date în primă instanţă; hotărârile prin care instanţa de apel evocă fondul; hotărârile instanţei de recurs date în fond după casarea cu reţinere; hotărârile prin care s-a rejudecat fondul, după admiterea contestaţiei în anulare sau a revizuirii, dacă aceste hotărâri sunt susceptibile de apel sau recurs (art.320 alin.3 şi art.328 alin.1 C.proc.civ.) ;
- procedura completării se aplică şi în cazul când instanţa a omis să se pronunţe asupra cererilor martorilor, experţilor, traducătorilor, interpreţilor sau apărătorilor, cu privire la drepturile lor (art.2812 alin.3 C.proc.civ.).
Cererea de completare a hotărârii poate fi formulată de partea interesată în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârii date în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare.
Cererea se soluţionează de urgenţă, cu citarea părţilor, de către instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei completare se solicită. Instanţa se va pronunţa în aceeaşi compunere, prin hotărâre separată , care se va ataşa atât în dosarul cauzei, cât şi în dosarul de hotărâri al instanţei.
Hotărârea pronunţată este supusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea în legătură cu care s-a solicitat completarea, iar părţile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de completare (art.2813 C.proc.civ.).

Dupa expirarea celor 15 zile de la pronuntare nu mai puteti formula cerere de completare a hotararii, va interveni sanctiunea decaderii.
Termenul de apel ramane acelasi .
" Daca fac aceasta inainte de cele 15 zile destinate initierii apelului, actiunea mea va extinde termenul in care paratii pot depune apelul?"

Termenul de apel de 15 zile curge atat pt reclamant cat si pt parat de la comunicarea hotararii catre ambele parti. Astfel daca dvoastra faceti cererea de completare(chiar si apel daca faceti) inainte de comunicarea hotararii sau in cele 15 zile de la comunicare, aceasta actiune a dvostra nu are efect asupra termenului de apel al paratilor care curge pt ei incepand cu data comunicarii hotararii.

"De asemenea, pot sa inaintez cererea mea conf. art. 281 dupa expirarea celor 15 zile?"

Aveti 15 zile de la comunicarea hotararii ca sa cereti completarea hotararii in temeiul art. 281 indice 2 si dupa cum v-a raspuns elis, daca nu veti respecta acest termen va interveni decaderea.

Cu mentiunea ca, dupa cum se poate observa citind raspunsul complet al lui elis, in cazul in care aveti o hotarare data in fond dupa casarea cu retinere, cererea de completare poate fi facuta in 15 zile de la pronuntarea hotararii si nu de la comunicare.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
Multumesc! Sunt incintat de disponibilitatea si profesionalismul forumistilor. Felicitari.

Se plateste taxa de timbru pentru cererea completatoare formulata in temeiul art. 281.2?
Se plateste o taxa de timbru de 8 lei.

Alte discuții în legătură

Eroare materiala? atlantiana atlantiana Am fost parte intr-un proces - parat. La ultimul termen am cerut cheltuieli de judecata si am depus chitanta in original. Actiunea a fost respinsa, deci am ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca eugen68octavian eugen68octavian Crăciun fericit tuturor! Zilele trecute am primit comunicarea hotarârii judecătoreşti (primă instanţă). Eu cerusem şi cheltuieli de judecată pe ... (vezi toată discuția)
2 intrebari wap54 wap54 1. am cerut in instanta de recurs completarea dispozitivului cu acordarea cheltuielilor de judecata, acestea fiind omise cu toate ca au fost solicitate , in ... (vezi toată discuția)