avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile angajatului. Ajutor.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile angajatului. Ajutor.

Salut, la indrumarea unor prieteni cer un sfat de la cei care au mai multe cunostine in legislatie decat mine.
Am si eu o nelamurire (vorbesc in numele sotiei pentru ca ea nu se pricepe la calculatoare).
Sotia lucreaza la un magazin alimentar (gen mini super-market de cartier), in cartea de munca scrie vanzator doar ca ea nu are treaba cu casele de marcat (livreaza marfa din depozit pe raft). In prezent are 2 ani de cand lucreaza la acel punct de lucru (firma respectiva are 4 in tot orasul) iar in tot acest timp nu s`a facut niciodata inventar la acest punct de lucru. La inceputul acestui an s`a facut inventar si li s`a comunicat ca au iesit cu 50.000 ron paguba, pe langa acestea li s`a mai comunicat ca fiecare din acel magazin are de platit cate 1240 ron.
Aici si problema noastra:
Noi (sotia si cu mine) am avut un bebe care acum are 8 zile.
Cand sotia a intrat in prenatal ne asteptam ca in loc de 860 ron sa primim 80-85% din salar (nu stiu sigur, cred ca in zona aceea). Sotia s`a dus in ziua de salar si i s`a inmanat 300 ron si s`a comunicat ca restul se opreste pentru pierderile din magazin.
Am luat personal legatura cu "patroana" si mi`a zis: "pai fetele nu au fost atente si s`a furat din magazin si ca tot ele au semnat contract de gestiune comuna"
Magazinul este dotat cu camere de supraveghere si teoretic cineva trebuie sa`si "beleasca" ochii intr`un monitor toata ziua. NU?

Vrem sa stim si noi daca angajatorul are acest drept iar daca nu are ce putem face pentru a recupera banii pierduti? Avem vreo sansa?

Multumim.
Cel mai recent răspuns: omumaro , utilizator 18:57, 25 Mai 2011
Art.169 c.mun. prevede :
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.......

Pentru recuperarea banilor aveti doua posibilitati care se pot exercita concomitent : sesizare catre ITM si/sau actiune in instanta.

Sotia dvs a semnat cumva si un contract de garantie materiala?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din cate mi`a zis ea a semnat doar ca a fost prezenta la inventar.
Personal nu stiu sa i se fi oprit vreodata bani ca si garantie in cei 2 ani de cand lucreaza acolo.
Multumesc.

P.S. am scotocit prin acte iar in fisa postului am gasit
.........
d] Indeplineste toate atributiile ce revin lucratorilor gestionari din Legea 22/1969, cu modificarile si completarile ulterioare, ca si sarcinile specifice din contractul individual de munca, conform Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii: (aici este adaugat cu scris de mana) raspunde material in gestiunea colectiva.
..........
Am cautat legea 53/2003 din Codul Muncii si nu am gasit nimic legat de raspundere materiata in gestiunea colectiva.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
omumaro, utilizator
Legea 22/1969 prevede ceva in legatura cu gestiunea colectiva ....
Art. 27. - Cind paguba in gestiune a fost cauzata de gestionar impreuna cu alt angajat al unitatii, ei raspund integral, fiecare in masura in care a contribuit la producerea pagubei. Daca nu se poate determina masura in care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despagubirea se repartizeaza intre cei in cauza proportional cu cistigul mediu al fiecaruia pe ultimile 3 luni; in cazul pagubei constatate intr-o gestiune in care manipularea bunurilor se face in colectiv de mai multi angajati sau in schimburi succesive, fara predare de gestiune intre schimburi, despagubirea se repartizeaza si proportional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, in gestiunea in care s-a produs paguba.
In cazul de fata ce pot face tinand cont ca, din momentul transferului la acel punct de lucru pana la inceputul acestui an nu s`a facut niciodata inventar, ar fi corect sa afirm ca acest prejudiciu putea sa fie dinaintea transferului?
Putem recupera banii in vre`un fel? Pentru noi conteaza si 100 de ron mai ales acum cu bebe.

Multumim.
Exista si posibilitatea ca prejudiciul sa fie cauzat inainte de transfer ... pentru recuperarea banilor aveti la dispozitie cele doua posibilitati postate de mine intr-un mesaj anterior.

Alte discuții în legătură

Concediu medicalsi lipsa in gestiune elena47 elena47 as dori sa stiu daca in timpul cat am fost in concediul medical sa constatat ca in unitatea in care lucrez a iesit minus o anumita suma. va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Stabilire sarcini pentru salariati cu gestiune tyadaria tyadaria Buna seara! angajatorul meu (restaurant/alimentatie publica) mi-a solicitat (eu fiind inspector RUAI) sa introduc in fisele de post atributii privind ... (vezi toată discuția)
Constituirea unei garantii echivalent gestionar Florris Florris Buna ziua! Soţia mea lucreaza ca sef de raion (2 raioane ) la un magazin de bricolaj, iar in cursul anului 2009 a fost obligata (altfel probabil ca o dadeau ... (vezi toată discuția)