avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Revenire asupra \"declaratiei\"
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Revenire asupra "declaratiei"

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.
Povestea este in felul urmator:
Pana in urma cu aproximativ 2 luni am locuit impreuna cu inca 2 persoane intr-un apartament inchiriat. In acea perioada am achizitionat un router wireless (modem) de la o persoana de pe un forum de IT, obiect care a fost platit integral de mine.

In momentul in care m-am mutat din apartamentul inchiriat, evident ca am luat si routerul cu mine. Acum, una dintre presoanele cu care locuiam in chirie mi-a facut plangere la politie ca i-am furat routerul (modemul) sustinand ca obiectul in cauza a fost achizitionat si din banii lui.

Am fost citat la sectia de politie aferenta zonei in care s-a facut reclamatia.
Mentionez ca citatia nu era una valabila, in conformitate cu CPP art 137, nu era specificat motivul pentru care eram "invitat" la sectia de politie.

M-am prezentat la sectia de politie unde am semnat o hartie in care se specifica ca m-am prezentat in urma citatie primite, si ca refuz sa dau declaratie fara un avocat care sa ma reprezinte, acest lucru urmand sa se realizeze la o data ulterioara, specificata pe hartie.
(fac o paranteza - ofiterul respectiv mi-a impus data limita la care trebuie sa ma prezint pe motiv ca "pe urma intra el in concediu" - nu stiu cat de etic / legal este)

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Cum pot solicita un avocat din oficiu? Am inteles ca acest lucru se face la baroul orasului in care esti domiciliat (eu nu am domiciliul in Bucuresti). De asemenea, am inteles ca trebuie sa dovedesti (adeverinta de venit) ca nu-ti poti permite sa platesti un avocat pentru a putea solicata un avocat din oficiu.

2) Se poate reveni asupra "declaratiei" mele in care sustin ca trebuie sa ma prezint insotit de un avocat, in conditiile in care nu mi se acorda unul din oficiu, atfel incat sa pot da o declaratie singur?

3) Nici eu si nici persoana care a depus plangerea nu putem dovedi cu chitante / facturi ca modemul respectiv a fost achizitionat sau nu de o persoana sau alta. Eu nu am chitanta de la persoana de la care l-am cumparat iar la randul lui, reclamantul nu are nici o chitanta / dovada ca a contribuit cu bani la aceasta achizitie.
Singurul lucru care ma ingrijoreaza - cum am mentioant la inceput - am fost 3 persoane care locuiam in chirie. Ce se poate intampla daca si cea de-a treia persoana depune declaratie impotriva mea (este prietenul reclamantului)?

4) Ofiterul de la sectia de politie mi-a "sugerat" ca daca nu o sa ma prezint in data stabilita pentru declaratie, or sa trimita o alta citatie iar de data aceasta or sa-mi aplice si amenda?
Cat de legal este, considerand ca prima citatie este teoretic nula si dpdv legal puteam nici sa nu ma prezint la sectia de politie?


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: itch , utilizator 16:19, 27 Mai 2011
Daca l-ati achizitionat de la o persoana de pe un forum it trebuie sa existe, inca discutia dintre dv si acea persoana, salvata undeva, pe forum, sau in mesajele private de pe forum.
Exista, dar convorbirea a avut loc pt Y! - de unde nu mai am nici un fel de log.
Am, in schimb, numarul de telefon al persoanei respective, desi nu stiu cat de frumos din partea mea ar fi sa-l chem la politie sa dea declaratie si el. Omu m-a vazut 10 minute in toata viata, nu cred ca are chef de genul acesta de plimbari
Dar cum asa? El este cea mai importanta persoana, asa ca ar fi mai bine, pentru dv, sa il chemati, sau sa dati datele sale politiei.Dar cand ati primit coletul cu respectiva aparatura, pe ce nume a venit coletul? Si nu exista nici-o chitanta pentru suma platita?
@aly_yoana:
Nu a existat colet. M-am intalnit personal cu omul.
Iar chitanta nu exista pentru ca eu am luat obiectul, el a primit banii si cam asta a fost. Gen, cumparat chestii din BIG / orice alt targ.

Nici prin cap nu mi-a trecut acum un an ca o sa se ajunga la genul asta de circ.

In legatura cu celelalte intrebari ale mele, ce ma sfatuiti?

- Puteti reveni asupra declaratiei ori de cate ori doriti.
- Va sfatuiesc sa dati la politie toate datele celui de la care ati cumparat deoarece acesta este martorul dumneavoastra.
- Daca a treia persoana declara impotriva dumneavoastra acest lucru nu va avea nicio relevanta daca declaratia lui nu se va corobora si cu alte probe.
- Prezentati-va la politie atunci cand vi s-a cerut deoarece este spre interesul dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Citatie la politie in bucuresti syssony syssony Buna dimineata.Am primit azi in posta o citatie,am fost la politie sa vad despre ce e vorba si mi-au spus ca trebuie sa ma prezint la Bucuresti la o sectie de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - download ilegal EkeshOkor EkeshOkor Buna ziua, As dori daca se poate niste sfaturi in legatura cu situatia penala in care e posibil sa ma aflu atat eu cat si alti trei prieteni/e. In ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita andrei_ion andrei_ion Buna ziua, Am revnit cu o problema legata de fiul meu,nu a mai platit pensia alimentara de cativa ani,si anul acesta de Sf. Maria a fost chemat la politie pt ... (vezi toată discuția)