avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionar

salutare.
am un pensioanar pe caz de boala, iar pe decizia de la Casa de Pensii se recomanda 4 ore/ zi sau 8 ore cu o zi pauza. aceasta decizie are valabiliate 12 luni. intrebarea mea este: pentru acesta se plateste contributia individuala pentru somaj sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 16 Iulie 2008
Baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentata de venitul brut realizat lnuar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege, constituit, dupa caz, din urmatoarele elemente:
a) salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz: indemnizatia de conducere, salariul de merit, precum si alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative ori contractelor colective sau individuale de munca, fac parte din salariul de baza;
....
f) sporurile, adaosurile si drepturlie banesti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca, sub forma de procent din elemetnele prevazute la lit. a)-d) ori ca sume fixe, indiferent daca au caracter permanent sau nu;
g) indemnizatiile pentru concedii, indemnizatiile pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de unitati, conform legii, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temproara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, precum si orice alte indemnizatii acordate salariatilor si suportate de unitati, potrivit legii;
h) sumele rezultate prin plata cu ora, garzi, indemnizatii clinice;
i) drepturile banesti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca sub forma de stimulente, permii si prime;
j) orice alte sume platite din fondul de salarii.

(2) Nu se includ in baza de calcul prevazuta la alin. (1) sumele reprezentand:
a) prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer;
c) drepturi de autor;
d) participarea salariatilor la profit;
e) compensatiile acordate in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor;
f) veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regasesc in situatiile prevazute la art. 19 din lege, dar incaseaza venituri ca urmare a faptului ca au detinut calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii.
.....

(4) In lunile in care raporturile de munca sau de serviciu se stabilesc, inceteaza, se suspenda, respectiv se reiau, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazuta la art. 27 din lege, se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege pentru contributia individuala asupra bazei de calcul prevazute la alin. (1) corespunzatoare timpului efectiv lucrat in luna respectiva."
Asta cautam: art. 19 din legea nr. 76/2002:
"În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau pe bază de contract de muncă temporară, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;".


se plateste indemnizatia de somaj, pentru ca legea nu prevede nici o exceptie.
Nu se plateste contributia pentru somaj.
Legea nr.76/2002 prevede la art.19 lit.a ca , in sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectare greseli cm-fnuass 2lk 2lk Buna seara ! Am descoperit forumul abia astazi, sunt nou incadrata pe un post la departamentul resurse umane - salarizare si cred ca statele de plata nu ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj gicuta gicuta Buna ziua As dori sa va intreb care este baza de calcul a contributiei pentru somaj in cazul in care un salariat nu a lucrat intreaga luna. Aceasta este ... (vezi toată discuția)
Contributii calculate la un concediu medical anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati la urmatoarea situatie : o salariata are CM initial cod indemnizatie 05, de pe 03.01.13 -31.01.2013, 3 zile suportate de ... (vezi toată discuția)