avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Expertiza tehnica audio,important!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Expertiza tehnica audio,important!

Mijloc de proba inregistrarile audio-telefonice. Daca acele inregistrari au fost trecute pe un cd sau un memory-stick si nu sunt pe suport original, in cazul asta, telefonul care a fost folosit pentru a inregistra acele convorbiri,sau transformarea inregistrarilor din suportul original, de ex. suport AMR in suport MP3 exista sansa sa fie respinse pentru expertiza vocilor? Am citit un articol despre asa ceva, daca acele inregistrari, care ar putea fi un mijloc de proba, nu sunt prezentate pe suport original, expertiza nu s-ar mai face si ar fi respinse ca mijloace de proba. Cat de adevarat este? Este obligatoriu ca inregistrarile sa fie in suport original? atat ca format: AMR, MP3 sau alt format, fara a le modifica.. daca le treci pe cd in alt suport, vor fi respinse? Se stie ceva de acest lucru?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Sonji, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 17:32, 1 Iunie 2011
orice expertiza facuta de INEC se face exclusiv pe suporturile originale, nu exista o alta varianta.
Deci daca detin niste inregistrari telefonice dar care acum se afla pe un cd si nu pe telefonul cu care s-au inregistrat acele convorbiri si ma duc sa fac un denunt impotriva acelui faptuitor iar ca probe care intemeiaza denuntul sunt acele inregistrari telefonice trecute pe cd, sunt sanse sa nu le accepte procurorii pe motiv ca cei de la INEC nu au suportul original?? Eu nu mai am acel telefon, dar am inregistrarile salvate in computer, telefonul e stricat, asta inseamna ca daca telefonul nu mai exista, acele inregistrari nu mai au valoare?? N'as crede.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Sonji, utilizator
conditiile solicitate de catre INEC intr-un dosar penal gestionat de mine au cerut urmatoarele:
1. suportii originali ai inregistrarilor audio-video efectuate pe mandate.
Nu orice inregistrare audio-video poate fi expertizata de INEC, insa pot fi depuse ca proba la dosar in masura in care instanta de judecata o considera utila si pertinenta. Daca doriti ca prin inregistrarea audio sa identificati o anume persoana ce participa la discutie, nu aveti nici o sansa cu o inregistrare facuta in afara mandatelor;
2.echipamentele tehnice cu care s-au efectuat respectivele inregistrari – aceasta fiind conditia ca expertizarea probelor audio-video sa intruneasca cerintele de original si autentic.
Ba da, vor putea fi folosite si copiile, dar aici intervin cateva probleme, de aceea este preferat suportul original.
Se poate intampla ca aceste copii sa nu fie luate in considerare deoarece posibilitatile identificarii persoanei sunt inca perfectibile, de aceea magistratii trebuie sa manifeste atentia cuvenita in dispunerea si interpretarea rezultatelor expertizei, adica rezultatele nu sunt 100% de necontestat.
Expertizele sunt solicitate numai in cazul copiilor facute dupa inregistrarile originale.
@matahachiro: INEC v-a cerut suportii si echipamentele tocmai pt ca era vorba despre interceptarile de lunga durata dispuse prin autorizatie de catre judecator.
Aici este vorba doar despre o inregistrare aleatorie in care tatal (prin telefon) ii promite copilului sau ca nu il va mai abuza.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
ContSters178374, utilizator
asa este dar obiectivul unei expertize este acelasi indiferent despre ce inregistrari discutam (cu mandat sau fara). Si anume:

1. Verificarea autenticităţii înregistrărilor audio şi audio/video se efectuează numai asupra înregistrărilor originale. În cadrul acesteia se verifică dacă înregistrările au fost efectuate simultan cu evenimentele acustice respectiv video pe care le conţin, cu echipamentul tehnic şi cu metoda indicată de partea care a produs proba respectivă. În absenţa echipamentului tehnic respectiv pot apărea situaţii în care expertiza nu poate fi efectuată.

2. Identificarea persoanelor după voce şi vorbire. Expertiza vocii şi a vorbirii se efectuează numai asupra înregistrărilor autentice. Examinarea constă în compararea unei voci din înregistrarea în litigiu cu vocea unei persoane bănuite (de comparaţie), înregistrată în condiţii similare (acelaşi echipament tehnic, acelaşi sistem de transmisiuni etc).

In consecinta, indiferent despre ce inregistrari discutam este nevoie de originalul suportilor si a echipamentului.

Alte discuții în legătură

Proba proces penal inregistrare audio kostin69 kostin69 in cazul unei infractiuni de amenintare cu bataie, loviri/vatamari corporale, se poate folosi ca proba o inregistrare audio. Este necesara o expertiza tehnica ... (vezi toată discuția)
Inregistrari telefonice iosif.kramar iosif.kramar Am mare nevoie de un sfat.Angajatorul ma hartuieste pe telefon. Suna, ma ameninta samd. Incepand cu luna Iunie a,.c. Vreau sa-l dau in judecata si as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Proba in proces andreiutza_l andreiutza_l Buna ziua, am o intrebare ...cumva in instanta este acceptata ca proba intr-un proces si o inregistrare audio? Trec printr-o situatie in care cineva vrea sa-mi ... (vezi toată discuția)