avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ziua de rusalii zi libera legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ziua de rusalii zi libera legala?

In noul Cod al muncii in varianta reactualizata la 08.03.2011 ziua de rusalii si 15 august nu mai apar ca zile libere legale. Totusi sunt persoane care sustin ca inca sunt zile libere.
Cum e corect?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:24, 3 Iunie 2011
Corect este ca sunt libere legale ambele sarbatori, conform noului cod al muncii.
Zilele de 12 si 13 iunie 2011 sunt declarate sarbatori legale si nelucratoare.
In Codul muncii republicat la 18 mai 2011 - art.139- "zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: ....- prima si a doua zi de Rusalii..... Adormirea Maicii Domnului "...
Totul e sa fim putin atenti!
deacroxana a scris:

In noul Cod al muncii in varianta reactualizata la 08.03.2011 ziua de rusalii si 15 august nu mai apar ca zile libere legale. Totusi sunt persoane care sustin ca inca sunt zile libere.
Cum e corect?


Corect este ca prima si a doua zi de Rusalli sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează - art.139 alin.1 C.mun. , republicat in data de 18.05.2011.
Din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345/2011:
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

30 noiembrie - sfantul apostol andrei zi libera? ramoilis ramoilis Stiti daca a fost cumva publicata in MO :Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata: Parlamentul ... (vezi toată discuția)
Zilele libere Alex58 Alex58 As vrea sa stiu daca zilele libere decretate de stat se platesc de catre angajator sau nu,caci in codul munci nu zice nimic de plata. (vezi toată discuția)
Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)