avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Studii superioare sau studii superioare de scurta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Studii superioare sau studii superioare de scurta durata

Am un candidat la concurs care a terminat studiile superioare cu durata de 3 ani. Pe ce post poate fi incadrat? S sau SSD. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:03, 23 Iulie 2008
Studii superioare de scurta durata ...
Multumesc
Buna ziua,

Cum ramane cu faptul ca incepand de anul acesta avem proaspeti absolventi ai noului sistem ("Bologna") de invatamant, cu 3 (4) ani licenta + 2 masterat?
inseamna cumva ca toti licentiatii sunt doar absolventi de ssd?
din Legea nr. 288/2004, eu as fi concluzional altfel, incadrand licentiatii cu 3 ani de facultate la studii superioare.
Ce parere aveti?

multumesc.
Legea nr.85/1995 a invatamantului prevede clar ca durata studiilor la cursurile de zi in invatamantul universitar de lunga durata este, in functie de profil, de 4-6 ani si se stabileste prin hotarare a Guvernului.
Legea 288/2002 abroga dispozitiile referitoare la invatamantul superior de scurta durata. In Romania, incepand cu anul universitar 2005-2006 nu mai exista invatamant superior de scurta durata.

Art. 19. - Prevederile prezentei legi se aplica învamântului superior public si privat, acreditat si autorizat
provizoriu, care functioneaza în conditiile legii, începând cu anul universitar 2005-2006, pentru studentii
adms i în anul I, cu excet ia prevazut la art. 1 alin. (4).
Art. 20. - Pe data intrarii în vigoare a prezentei legi se abroga prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62-
65, art. 72 alin. (4)-(6)si ale art. 73 alin. (1) din Legea învamântului nr. 84/1995, republicata în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare.



legea 84/1995

Sectiunea 1: Organizarea invatamantului universitar
Art. 57
Invatamantul universitar are caracter deschis si se organizeaza sub forma de:
a) invatamant universitar de scurta durata;
b) invatamant universitar de lunga durata.

Sectiunea a 2-a: Invatamantul universitar de scurta durata
Art. 62
Invatamantul universitar de scurta durata este de 3 ani, cu exceptia cazului prevazut la art. 64 alin. (2), si este organizat in colegii universitare, in cadrul institutiilor de invatamant universitar de lunga durata.

Art. 63
(1) Admiterea in colegiile universitare se face pe baza criteriilor prevazute pentru invatamantul universitar de lunga durata.
(2) Studiile in invatamantul universitar de scurta durata de incheie cu examen de absolvire, organizat pe baza criteriilor elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si a unei metodologii stabilite de senatele universitare. Absolventii primesc diplome in care se specifica domeniul specializarii dobandite.
(3) Absolventii care nu au promovat examenul mentionat la alin. (2) primesc, la cerere, un certificat de studii universitare de scurta durata si o copie de pe foaia matricola. Ei mai pot sustine examenul de absolvire in oricare alta sesiune, cu acoperirea cheltuielilor de examinare stabilite de senatul universitar.

Art. 64
(1) Colegiile universitare cu profil pedagogic asigura pregatirea de institutori pentru invatamantul prescolar si primar; acestia dobandesc specializarea si pentru predarea in invatamantul gimnazial, dupa caz, a unei discipline: limba straina, Muzica, Desen sau Educatie fizica.
(2) Durata studiilor la colegiul pedagogic universitar este de 2 ani, pentru absolventii liceelor pedagogice, si de 3 ani, pentru absolventii liceelor cu alt profil.
(3) In cadrul colegiilor pedagogice universitare functioneaza serii paralele, cu planuri de invatamant diferite, in raport cu durata scolarizarii.

Art. 65
(1) Absolventii cu diploma ai colegiilor universitare pot continua studiile in invatamantul universitar de lunga durata, in cadrul profilului studiat initial sau apropiat, in limita locurilor disponibile pentru anul universitar curent, stabilite de senatul institutiei de invatamant superior primitoare. Criteriile de admitere se stabilesc de institutiile de invatamant universitar de lunga durata, conform Cartei universitare.
(2) Candidatii admisi vor sustine examene de diferenta stabilite de consiliile facultatilor si vor fi inscrisi in anul de studiu corespunzator examenelor recunoscute si celor promovate.

Aceste articole au fost abrogate la data la care a intrat in vigoare legea 288/2004. Incepand cu promotia 2008, nu mai exista absolventi de studii superioare de scurta sau lunga durata. Toti sunt absolventi de studii superioare de lunga durata, ciclul I - ciclul licenta.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2008
WildRose, utilizator

Alte discuții în legătură

Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)
Studii de scurta sau de lunga durata SORBAN ERZSEBET SORBAN ERZSEBET Cu data de 29.11.2004 am primit diploma de absolvire pe baza promovarii examenului de absolvire din sesiunea iunie 2003 pentru durata studiilor de 4 ani in ... (vezi toată discuția)
Salarizare absolvent al ciclului i bologna alice0210 alice0210 Buna ziua! Sunt absolventa a ciclului I Bologna ( facultatea de psihologie-pedagogie, specialitatea pedagogie avand la la baza liceul pedagogic) si as dori ... (vezi toată discuția)