avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... NON BIS IN IDEM
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

NON BIS IN IDEM

Ma intereseaza daca stie cineva unde este consfintit acest pricipiu, in legislatia europeana. Tot ce am gasit eu se refera la Conventia Europeana de aplicare a acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduala a controalelor la frontierele comune, conventie intrata in vigoare la 19 iunie 1990.
Dar Romania nu este parte, inca.

Speta este urmatoarea:
Inculpatul este judecat in Italia pentru o fapta pentru care a fost judecat si achitat definitiv in Romania.
In Italia a fost condamnat in prima instanta si in apel, desi am trimis hotararea de achitare din Romania.

Daca are cineva legislatie sau idei as ramane profund indatorat.
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 10:15, 22 Iulie 2008
Pai.... mi se pare ca nici nu exista mare lucru in materie..
A fost un proiect prin aniii 2001, insa nu fost ratificat...
Ramane doar acordul mai sus amintit... in special Art 54, (conform contractului de la Amsterdam face parte din dreptul valabil in interiorul EU) impreuna cu dreptul intern si eventuale acorduri intre state...
vezi pct.1 al art.4 din Protocolul nr.7 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale
Este aplicabil aici?
Acolo este vorba de jurisdictia "aceluiasi stat"... sau exista o interpretare mai extensiva in materie?
Deciziile judiciare, sentinţe sau hotărâri prealabile sentinţelor, pronunţate într-o ţară se aplică direct în celelalte ţări. Aspiraţia ca hotărârile judiciare penale să aibă eficienţă dincolo de aria teritorială este mai veche şi concretizarea sa se bazează pe numeroase convenţii de cooperare internaţionale, în special pe Convenţia Consiliului Europei asupra valabilităţii internaţionale a sentinţelor penale, din 1970.
Principiul recunoaşterii reciproce conţine, de asemenea, şi o creştere a garanţiilor de care se bucură un acuzat în materie penală. Acestea decurg din principiile non bis in idem şi autoritatea de lucru judecat. Una dintre consecinţele cele mai imediate ale recunoaşterii reciproce constă în faptul că, în urma unei hotărâri de achitare pronunţată de un judecător naţional, nu se poate deschide nicăieri în spaţiul judiciar european, pentru aceleaşi fapte, un nou proces penal. Non bis in idem se aplică tuturor cazurilor în care finalizarea procesului este rezultatul unei decizii ferme cu caracter de lucru judecat, inclusiv dacă provine dintr-o mediere extrajudiciară în materie penală sau dacă sancţiunea are natură administrativă.
O incercare: persoana in cauza sa faca o cerere catre Ministerul Justitiei din Romania, prin care sa solicite obtinerea recunoasterii hotararii autoritatilor romane in materie penala in Italia, in baza Legii 302 din 2004.

Alte discuții în legătură

Mandat european, prescriptie speciala geo-vem geo-vem Se poate refuza sa se puna in aplicare un mandat de arestare european in conditiile in care pentru faptele respective a intervenit prescriptia speciala la ... (vezi toată discuția)
Daca o persoana a fost judecata si achitata in una din tarile ue !! DANY2011 DANY2011 buna ziua daca o persoana a fost judecata si achitata in una din tarile UE mai poate fi judecat in Romania pentru aceeasi fapta ? multumesc !!! (vezi toată discuția)
Principiul ne bis in idem Gyodesign Gyodesign Buna ziua Vreau sa pun o intrebare unui avocat care ma poate ajuta intr-o problema. Situatia mea e urmatoarea: in anul 2011 am fost pus sub urmarire ... (vezi toată discuția)