avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie de servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie de servicii intracomunitare

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o parere despre urmatoarea situatie:
Firma la care lucrez are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri intern si international.In timpul unei curse,in Austria, camionul a necesitat efectuarea unei reparatii intr-un service din Austria,evident. Prestatorul a emis factura pentru reparatia respectiva fara TVA.Aceasta operatiune este considerata achizitie intracomunitara de servicii? Este nevoie de CMR pentru a justifica taxarea inversa? Am avut o discutie particulara cu cineva din ANAF care mi-a spus ca aceasta situatie s-ar incadra in prevederile art.133 alin.2 lit.h) pct.2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal republicata,cu modificarile si completarile ulterioare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucia B. , utilizator 13:05, 14 Iunie 2011
Da, este achizitie intracomunitara de servicii. Nu aveti nevoie de CMR, pt ca CMR-ul serveste ca document de insotire a marfii.
Pt servicii este suficient sa aveti factura.
Va multumesc pentru raspuns.Ma puteti ajuta indicandu-mi art.din Codul Fiscal?
Baza legala este,asa cum ati scris si dvs, art.133 alin 2).

ART. 133
Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile şi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.


Litera h) pct.2 din acest articol, la ce s-a referit persoana de la ANAF, se referea la locul prestarii serviciilor de intretinere a bunurilor imobile, dar s-a scos incepand cu anul 2010.

Folosirea CMR-ului este legiferat prin Ordinul 1892/2006:

SECTIUNEA 1: (III.1) Transportul rutier de marfuri
Art. 40
(1) Pentru a efectua transport rutier public de marfuri, operatorul de transport rutier trebuie sa detina la bordul
vehiculului copia conforma a licentei de transport valabila pentru transportul rutier de marfuri, documentul de
transport, precum si celelalte documente specifice, prevazute de reglementarile în vigoare, pentru fiecare
categorie si/sau tip de transport rutier.
(2) Pentru transportul rutier public de marfuri în trafic national, prin document de transport se întelege
scrisoarea de transport C.M.R., prevazuta de Conventia referitoare la contractul de transport international de
marfuri pe sosele (Conventia C.M.R.), la care România a aderat prin Decretul nr. 429/1972, al carei model este
prevazut în anexa nr. 6 la prezentele norme.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
Cs B, Contabil
Va multumesc,
Dar....
"art.133-Locul prestarii de servicii
[....]
(2)Prin derogare de la prevederile alin.(1) pentru urmatoarele prestari de servicii,locul prestarii este considerat a fi:
[.....]
h)locul unde sunt prestate serviciile,in cazul urmatoarelor servicii:
[....]
2.expertize privind bunurile mobile corporale,precum si lucrarile efectuate asupra acestora.Prin exceptie,se considera ca aceste servicii au loc:
-in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA,in cazul in care aceste servicii sunt prestate unui client care ii comunica prestatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA,valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru,altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, si se refera la bunuri transportate in afara statului membru in care serviciile sunt prestate;".

Aceasta este prevederea legala in opinia ANAF-ului. Si imi cer CMR pentru a justifica TVA-ul.
aceasta prevedere legala nu mai este valabila incepand cu 1 ian. 2010.
chiar si in aceste conditii justificarea scutirii de tva este in sarcina prestatorului, nu a dvs. in calitate de beneficiar.
nu aveti de tva sa justificati din moment ce operatiunea a fost taxabila in romania (taxare inversa)

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar doinalisandru doinalisandru O firma A din Ro cumpara de la o firma B din Austria. Firma fin Ro vinde unui client tot din Austria -C. Marfa pleaca de la B direct la C fara sa traca prin ... (vezi toată discuția)
Servicii de constructii executate in belgia cameli cameli suntem o firma cu sediul in romania,inregistrata ca platitoare de tva. executam prestari servicii , in constructii, in belgia. cum completam factura , cu tva ... (vezi toată discuția)
Leasing austria - tva miraj miraj societatea mea a luat in leasing sin Austria un tir. Se primeste in fiecare luna factura de rata leasing si factura de asigurare. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)