avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act donatie si rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act donatie si rezerva succesorala

Buna ziua. Am achizionat recent o casa de la sora mea prin contract de donatie. Mentionez ca suntem doi frati si mama. Sora este casatorita si are doi copii. Apare urmatoarea fraza in contractul de donatie: <<declar ca am mostenitori rezervatari doi copii, pe sotul meu si pe mama mea si imi sunt cunoscute dispozitiile legale cu privire la rezerva succesorala, dar aceasta donatie se face din cotitatea disponibila deci fara incalcarea rezervei lor succesorale.>> Poate fi atacat acest act de donatie de catre copii/sotul ei, sau pot avea pretentii? Vreau sa incep renovarea aceastei case care este darapanata si vreau sa ma asigur ca totul este ok. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Olimpiu Hornaru , Avocat 19:09, 10 Iunie 2011
daca v-a donat intreaga casa nu inteleg cum a putut prin acest act sa nu afecteze cotitatea privind rezerva succesorala?
mai sunt si alte bunuri in masa succesorala care, per total, nu afecteaza rezerva mostenitorilor rezervatari.
Daca ea mai are alte proprietati, mai au copiii cotitate in aceasta casa sau se refera la parti din averea ei totala? Deci pot ridica pretentii? Multumesc ptr raspuns
cat timp nu e afectata rezerva succesorala rezervatarii nu vor avea niciun drept !
sa zicem, teoretic, ca masa succesorala ar fi de 50.000 iar casa cumparata ar valora 5.000.
heavy_daci a scris:

Am achizionat recent o casa de la sora mea prin contract de donatie.

Apare urmatoarea fraza in contractul de donatie: <<declar ca am mostenitori rezervatari doi copii, pe sotul meu si pe mama mea si imi sunt cunoscute dispozitiile legale cu privire la rezerva succesorala, dar aceasta donatie se face din cotitatea disponibila deci fara incalcarea rezervei lor succesorale.>>

Serios?
S-a gandit mult cel care a scris clauza asta? #-o
Avea pe masa un glob de cristal? Ori ghicea in zatzul de cafea? #-o

A ghicit, eventual, si cine va muri intai si cine mai pe urma? #-o

Rezerva succesorala si cotitatea disponibila pot fi calculate NUMAI in momentul MORTII donatorului.
Omul e liber sa moara si falit. Sau, oricum, nu-l obliga nimeni sa pastreze pana la moarte ceea ce are ACUM.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Donatie simionescuirina simionescuirina Sotul meu primeste de la parinti un apartament, santem in prag de a face actele si notarul ne-a zis de ce nu facem donatie ca e mai ieftin si ca nu se ataca ... (vezi toată discuția)
Tata, casatorit cu 3 descendenti, mi a donat 26299 m2 teren arabil, ... MIREA  FLORIN MIREA FLORIN Tata, casatorit cu 3 descendenti, mi a donat 26299 m2 teren arabil, actul stipulează,:\" prezenta donație face parte din cotitatea disponibila si o scutesc ... (vezi toată discuția)
Donatie bani namibia namibia un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani? (vezi toată discuția)