avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine plateste cheltuielile de judecata?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine plateste cheltuielile de judecata?

sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de plata 5000 ron, deci cum sar zice am avut castig de cauza. intrebarea mea este cine plateste cheltuielile de judecata ca am avut si eu ceva cheltuili avocat si ceva taxe?#-o
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 12:48, 19 Iunie 2011
Ce este specificat in sentinta emisa de judecator ? Cine hotaraste judecatorul a achita, acela este bun de plata.
Regula este ca cel care a pierdut procesul va suporta si cheltuielile de judecata ale celui care a castigat litigiul.
Pe hotarare ce scrie?? Mergeti la instanta si solicitati copie dupa "minută" (hotararea pe scurt in care se specifica asupra fiecarui capat de cerere). Ati solicitat cheltuieli de judecata?????? Daca ati solicitat, instanta a fost obligata sa se pronunte asupra acestui capat de cerere. Daca nu ati solicitat, atunci nu va scrie nimic si suportati singur cheltuielile.
Ati spus ca ati avut avocat ! Intrebati-l......el ce zice?
giovana a scris:

sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de plata 5000 ron, deci cum sar zice am avut castig de cauza. intrebarea mea este cine plateste cheltuielile de judecata ca am avut si eu ceva cheltuili avocat si ceva taxe?#-o


În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.
Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra cheltuielilor de judecată nu poate fi îndreptată pe calea procedurii reglementată în art.281 C.proc.civ. . Potrivit actualei reglementări, partea interesată poate solicita completarea hotărârii, în temeiul art.281 ind.2 C.proc.civ.
"În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ. "
GRESIT ! inainte sa dati copy-paste din tratatul Mihaelei Tabarca, mai intai actualizati-va informatiile. Legea 202/2010 a introdus aticolul 282 indice 2a " (...) completarea hotararii nu poate fi ceruta pe calea apelului sau recursului".
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata wap54 wap54 Ce posibilitati as avea sa recuperez cheltuielile de judecata solicitate in recurs dar care nu au fost trecute in dispozitivul hotararii, chitanta exista la ... (vezi toată discuția)
Lamurire si completare dispozitiv adriana.chiritescu adriana.chiritescu Am un caz: Am castigat in instanta un proces la tribunal si mi se comunica hotararea. In hotarare constat ca instanta de judecata imi acorda cheltuieli de ... (vezi toată discuția)