avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revizuirea hotararii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revizuirea hotararii

Am castigat un proces la tribunal. La curtea de apel am pierdut. La ce instanta trebuie sa adresez cererea de revizuire a hotararii definitive si irevocabile (de la curtea de apel). La tribunal sau la curtea de apel?
Cel mai recent răspuns: Liliana Tanase , utilizator 07:31, 22 Iunie 2011
Revizuirea.

Conform art. 322 din Codul de procedura civila, revizuirea este este acel mijloc procedural care poate fi exercitat impotriva unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul.


Motivele ce pot fi invocate pe calea revizuirii (art. 322).

daca dispozitivul hotararii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la indeplinire;

daca s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decat s-a cerut;

daca obiectul pricinii nu se afla in fiinta;

daca un judecator, martor sau expert, care a luat parte la judecata, a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotararea s-a dat in temeiul unui inscris declarat fals in cursul sau in urma judecatii ori daca un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in acea cauza;

daca, dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor, ori daca s-a desfiintat sau s-a modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere;

daca statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela sau consiliul judiciar nu au fost aparati de loc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa-i apere;

daca exista hotarari definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una sau aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate. Aceste dispozitii se aplica si in cazul cand hotararile potrivnice sunt date de instante de recurs. In cazul cand una dintre instante este Curtea Suprema de justitie, cererea de revizuire se va judeca de aceasta instanta;

daca partea a fost impiedicata sa se infatiseze la judecata si sa instiinteze instanta despre aceasta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa.

daca Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarari judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.

Termenul in care se poate introduce cererea de revizuire.

Conform art. 324 C.p.c, termenul de revizuire este de o luna si se va socoti:

in cazurile prevazute de art. 322 pct. 1, 2 si 7 al. 1, de la comunicarea hotararilor definitive, iar cand hotararile au fost date de instante de recurs dupa evocarea fondului, de la pronuntare; pentru hotararile prevazute la punctul 7 al. 2 de la pronuntarea ultimei hotarari;

3. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 4, din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea instantei penale de condamnare a judecatorului, martorului sau expertului ori de hotararea care a declarat fals inscrisul. In lipsa unei astfel de hotarari termenul curge de la data cand partea a luat cunostinta de imprejurarile pentru care constatarea infractiunii nu se mai poate face printr-o hotarare penala, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data producerii acestora;

in cazurile prevazute de art. 322 pct. 5, din ziua in care s-au descoperit inscrisurile ce se invoca ori, dupa caz, din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea desfiintata sau modificata pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere;

in cazurile prevazute de art. 322 pct. 6, de la comunicarea hotararii definitive facuta statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publica, sau de la intoarcerea disparutului ori de la dobandirea capacitatii; in aceste din urma doua cazuri termenul fiind de 6 luni.


In cazul art. 322 pct. 8 termenul de revizuire este de 15 zile si se socoteste de la incetarea impiedicarii.
Pentru motivul prevazut la art. 322 pct. 9, termenul este de 3 luni de la data publicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I

Instanta competenta pentru judecarea revizuirii.

Cererea de revizuire se indreapta la instanta care a dat hotararea ramasa definitiva si a carei revizuire se cere. In cazul art. 322 pct. 7 (adica daca exista hotarari definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una sau aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate. Aceste dispozitii se aplica si in cazul cand hotararile potrivnice sunt date de instante de recurs. In cazul cand una dintre instante este Curtea Suprema de justitie, cererea de revizuire se va judeca de aceasta instanta), cererea de revizuire se va indrepta la instanta mai mare in grad fata de instanta sau instantele care au pronuntat hotararile potrivnice. Cand cele doua instante care au dat hotararile potrivnice fac parte din circumscriptii judecatoresti deosebite, instanta mai mare in grad la care urmeaza sa se indrepte cererea de revizuire va fi aceea a instantei care a dat prima hotarare.
Cererea de revizuire se judeca potrivit dispozitiilor prevazute pentru cererea de chemare in judecata, adica ca intr-o cauza de judecata normala cu mentiunea ca Dezbaterile sunt limitate la admisibilitatea revizuirii si la faptele pe care se intemeiaza. Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.

Din punctul de vedere al posibelelor solutii pe care instanta le poate lua, daca instanta incuviinteaza cererea de revizuire, ea va schimba, in tot sau in parte, hotararea atacata, iar in cazul hotararilor definitive potrivnice, ea va anula cea din urma hotarare.

In ce priveste atacarea hotararii pronuntate prin revizuire, Codul de procedura prevede ca hotararea asupra revizuirii este supusa cailor de atac prevazute de lege pentru hotararea revizuita. Totusi, daca revizuirea s-a cerut pentru hotarari potrivnice, calea de atac este recursul, cu exceptia cazului in care instanta de revizuire este Inalta Curte de Casatie si Justitie, a carei hotarare este irevocabila.
Imi cer scuze asta am gasit si eu dar nu mi-e clar. As vrea un raspuns simplu, ma adresez la tribunal sau la curtea de apel (unde sentinta este definidiva dar si irevocabila)?
Instanta competenta sa judece revizuirea unei hotarari,in procesul civil:

- cererea de revizuire se indreapta la instanta care a dat hotararea ramasa definitiva si a carei revizuire se cere;
- in cazul hotararilor potrivnice competenta revine instantei mai mare in grad fata de instanta sau instantele care au pronuntat hotararile potrivnice.

* Cand cele doua instante care au dat hotararile potrivnice fac parte din circumscriptii judecatoresti deosebite, instanta mai mare in grad la care urmeaza sa se indrepte cererea de revizuire va fi aceea a instantei care a dat prima hotarare.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
andymaurul, utilizator
La Curtea de Apel, iar in cazul in care exista hotarari potrivnice, la instanta superioara. Cu stima.
Liliana Tanase a scris:

Am castigat un proces la tribunal. La curtea de apel am pierdut. La ce instanta trebuie sa adresez cererea de revizuire a hotararii definitive si irevocabile (de la curtea de apel). La tribunal sau la curtea de apel?


Potrivit art.323 alin.1 C.proc.civ., cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a dat hotărârea rămasă definitivă şi a cărei revizuire se cere.
Deci, ca regulă, revizuirea este de competenţa instanţei care a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere. Însă în determinarea competenţei trebuie să avem în vedere instanţa care s-a pronunţat asupra fondului, pentru că obiectul revizuirii îl constituie, de regulă, hotărârile de fond. Ca atare, revizuirea este de competenţa instanţei care s-a pronunţat asupra fondului raportului juridic dedus judecăţii.
In speta, cererea o depuneti la Tribunal.

Alte discuții în legătură

In ce cazuri se poate face cerere de revizuire a unei hotarari pronuntate in recurs? bensilili bensilili in ce cazuri se poate face cerere de revizuire a unei hotarari pronuntate in recurs? (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila --curte de apel lordionis lordionis Buna, O hotarare IREVOCABILA data de o curte de apel, in termen de cati ani poate fi atacata cu REVIZUIRE? (vezi toată discuția)
Revizuire ipop ipop Buna, Hotararea IREVOCABILA poate fi revizuita? Care este limita de timp in care aceasta poate opera? (vezi toată discuția)