avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna seara,
As avea si eu o nelamurire in legatura cu pensia de urmas. Din nefericire tatal prietenei mele a decedat acum 5 luni de zile, el fiind pensionar M.A.I. . Ea ar dori sa-si faca pensie de urmas dar lucreaza avand pe cartea de munca salariul minim pe economie, in acelasi timp fiind si studenta avand cursuri la zi.
Din cate ne am interesat ea nu poate beneficia de pensia de urmas decat daca ar avea 1/4 din salariul min. pe econ.
Am apelat la d-voastra pentru a ne sfatuii daca intradevar declaratia de venit trebuie sa fie cum am spus mai sus.
Va rog frumos sa ne informati si pe noi corect in ceea ce consta pensia de urmas si prin ce metode ar fi mai bine sa procedam.

Va multumim.
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 23:25, 22 Iunie 2011
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
pana la varsta de 16 ani
daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani
pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una din situatiile de mai sus.

Dosarul pentru solicitarea pensiei de urmas se depune in termen de 90 de zile de la data decesului. In acest caz solicitantul va beneficia de pensie de urmas incepand cu luna urmatoare decesului in cazul in care sustinatorul decedat era pensionar la data decesului sau incepand cu data decesului in cazul in care sustinatorul decedat nu era pensionar la acea data.

Dosarul poate fi depus si dupa expirarea termenului de 90 de zile, insa in acest caz solicitantul va putea beneficia de pensie de urmas numai de la data depunerii cererii.

In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinãtor, aferent pensiei prevãzute la alin. (1), în funcţie de numãrul urmaşilor îndreptãţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas anca33a anca33a buna ziua vreau sa ma lamuriti cu aceasta problema | daca sotul persoanei care mi-a cerut parerea a murit in urma cu 10 ani iar doamna nu are nici un venit ... (vezi toată discuția)
Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Pensie de urmas mistery01ro mistery01ro As vrea sa stiu daca in urma decesului mamei mele, statul imi poate acorda vreun ajutor financiar(pensie de urmas?!) si daca da in ce conditii se poate obtine ... (vezi toată discuția)