avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturile veteranilor de razboi si a urmasilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturile veteranilor de razboi si a urmasilor acestora

Buna seara!

Am nevoie de o informatie. Bunicul a fost veteran de razboi, a decedat in anul 1997. Nu a solicitat la primarie sa i se dea cei 500mp conform legii pentru veteranii de razboi. Eu, ca nepoata, pot solicita acest drept al bunicul meu?
eneficiari

Veteran de razboi - persoana care a participat la primul sau al doilea razboi mondial in armata romana si s-a aflat intr-una din situatiile prevazute in Legea nr.44/1994 art. 1-4 si care dovedeste cu acte eliberate de Ministerul Apararii Nationale calitatea de veteran de razboi.
Vaduva de veteran de razboi - este sotia supravietuitoare a celui decedat pe front, in prizonierat sau ca urmare a ranilor ori bolilor contactate pe front sau in prizonierat.
Vaduva de razboi – sotia supravietuitoare a celui decedat pe front sau in prizonierat.
Invalid de razboi este veteranul de razboi care a suferit prin ranire sau accidentare in timpul sau din cauza razboiului o invaliditate atestata printr-un act medical legal.
Prizonier de razboi este:
persoana capturata de inamic in cursul operatiunilor de razboi, indiferent daca a fost combatant sau necombatant, precum si cea asimilata cu aceasta potrivit conventiilor internationale la care Romania este parte;
persoana care, dupa inceterea ostilitatilor, la 23 august 1944, a fost dezarmata de trupele sovietice sau germane, sau, chiar nedezarmata, a fost internata in lagare de prizonieri;
elevul scolilor militare de ofiteri, subofiteri si maistri militari, trimis la studii in Germania, precum si soldatul si cadrul aflati in aceasta tara la specializare, considerati prizonieri de razboi de catre autoritatile germane la 23 august 1944.
Drepturile veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi

Veteranii de razboi beneficiaza de indemnizatie si de sporul lunar, proportional cu timpul cat au luptat in razboi si de renta, in cazul in care au fost decorati.
De aceleasi drepturi beneficiaza si vaduvele de razboi care nu s-au recasatorit, cu exceptia sporului lunar
Vaduva de razboi care are dreptul la pensia I.O.V.R. in conditiile legii primeste, pe langa aceasta pensie, si pensia de asigurari sociale.
Sotul supravietuitor al veteranului de razboi, care nu s-a recasatorit, beneficiaza de jumatate din indemnizatia de veteran de razboi si din renta lunara precum si de jumatate din numarul calatoriilor gratuite la care avea ori trebuia sa aiba dreptul, potrivit legii, sotul decedat.
Vaduvele de veterani de razboi care nu s-au recasatorit beneficiaza de 100% din indemnizatia de veteran de razboi, daca sotii acestora inaintea decesului nu au fost decorati cu ordine sau medalii de razboi ori cu Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial 1941-1945".
Stabilirea calitatii de veteran de razboi

Calitatea de veteran de razboi se stabileste de catre Ministerul Apararii Nationale, pe baza datelor din livretul militar ori, in lipsa acestora, pe baza de acte oficiale eliberate de catre organele stabilite de acest minister
Invalizii de razboi, indiferent de gradul de invaliditate, isi dovedesc calitatea prin procesul-verbal de clasare si decizia de pensie respectiva.
Prizonierii de razboi isi dovedesc calitatea prin datele inscrise in livretul militar, precum si in orice alt document emis de Ministerul Apararii Nationale ori de organul la care au fost retinuti.
In cazurile in care, din diferite motive, cei indreptatiti nu poseda livret militar ori nu li se poate elibera dovada necesara datorita inexistentei sau distrugerii arhivelor, confirmata in scris, calitatea de veteran de razboi se va determina de catre comisiile de reconstituire, cu martori, in conditiile prevazute de lege si de metodologia stabilita, in acest scop, de Ministerul Apararii Nationale.
Legitimatia de veteran de razboi se elibereaza persoanelor prevazute mai sus de catre Ministerul Apararii Nationale.

Legitimatia de veteran de razboi se poate elibera celor indreptatiti si de catre Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi sau de catre alte asociatii ale veteranilor de razboi constituite legal, fiecare pentru membrii sai; aceasta va fi contrasemnata de imputernicitii Ministerului Apararii Nationale.

Cuantumul indemnizatiilor

Indemnizatii
Indemnizatia cuvenita veteranilor de razboi este la data de 01.09.2003, in cuantum de 187.632 lei, iar sporul de front de 45.036 lei
Veteranii invalizi de razboi incadrati in:
gradul I de invaliditate, beneficiaza de indemnizatie in cuantum de 300.209 lei plus un spor de front de 45036 lei
gradul II de invaliditate, beneficiaza de indemnizatie in cuantum de 270189 lei plus un spor de front de 45036 lei
gradul III de invaliditate, beneficiaza de indemnizatie in cuantum de 225157 lei plus un spor de front de 45036 lei
beneficiaza de aceleasi drepturi vaduvele veteranilor invalizi de razboi care nu au fost decoratii
Vaduvele veteranilor invalizi de razboi, decorati, incadrati in:
gradul I de invaliditate, beneficiaza de indemnizatie in cuantum de 150.105 lei
gradul II de invaliditate, beneficiaza de indemnizatie in cuantum de 135095 lei
gradul III de invaliditate, beneficiaza de indemnizatie in cuantum de 112.579 lei
Sotul supravietuitor al veteranului de razboi, care nu s-a recasatorit, beneficiaza de jumatate din indemnizatia de veteran de razboi, respectiv 93.816 lei la 01.09.2003
Vaduvele de veterani de razboi care nu s-au recasatorit beneficiaza de 100% din indemnizatia de veteran de razboi, respectiv 187632 lei la 01.09.2003, daca sotii acestora inaintea decesului nu au fost decorati cu ordine sau medalii de razboi ori cu Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial 1941-1945".
Rente
Veteranii de razboi, carora le-au fost acordate ordine si medalii pentru faptele de arme savarsite pe campul de lupta, beneficiaza de rente dupa cum urmeaza:
Veteranii decorati cu Ordinul Mihai Viteazul, beneficiaza de o renta lunara echivalenta cu solda de baza a unui sublocotenent, compusa din solda de grad, respectiv 1.634.000 lei si solda de functie la minim, respectiv 2.179.000 lei (01.09.2003);
Veteranii decorati cu Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, clasa Cavaler, beneficiaza de o renta lunara echivalenta cu solda de grad a unui sublocotenent, respectiv 1.634.000 lei la 01.09.2003;
Veteranii decorati cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara sau cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade, Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, Ordinul Coroana Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara sau Ordinul Coroana Romaniei cu spade, Ordinul Crucea Regina Maria, Medalia Virtutea Militara de Razboi, Medalia Virtutea Maritima, Medalia Virtutea Aeronautica sau Medalia Aeronautica, Medalia Serviciul Credincios cu spade, Medalia Barbatie si Credinta cu spade, Crucea Serviciul Credincios cu spade, Crucea Meritul Sanitar si Medalia Virtutea Ostaseasca beneficiaza de o renta lunara echivalenta cu 75% din solda de grad a unui sublocotenent , respectiv la 01.09.2003 1.225.500 lei,.
Sotul supravietuitor al veteranului de razboi, care nu s-a recasatorit, beneficiaza de jumatate din renta lunara, respectiv 612.650 lei la 01.09.2003.
"Crucea comemorativa"
Veteranii de razboi care nu sunt decorati cu ordine, medalii sau cruci de razboi , dar carora le-a fost conferita Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941-1945" beneficiaza de o renta lunara echivalenta cu 25% din solda de grad a unui sublocotenent, respectiv 408.500 lei la 01.09.2003.
Vaduvele de veterani care nu s-au recasatorit beneficiaza de 50% din renta amintita mai sus, respectiv 204.250 lei.
Alte drepturi

12 calatorii interne gratuite dus-intors, sau 24 simple in cursul unui an calendaristic la clasa I pe calea ferata
gratuitati pe mijloacele de transport in comun in mediul urban
prioritate la repartizarea si inchirierea locuintelor din fondul locativ de stat
acordarea unui ajutor anual pentru acoperirea unei partii din costul chiriei, energiei termice si energiei electrice
asigurarea de facilitati la obtinerea buteliilor de aragaz
asistenta medicala gratuita in toate institutiile medicale civile de stat sau militare si asigurarea medicamentelor gatuite
Acte necesare

Pentru acordarea drepturilor cuvenite veteranilor de razboi

Cerere pentru acordarea indemnizatiei de veteran de razboi
Act identitate original si copie
Adeverinta eliberata de ANVR
Certificatul eliberat de UM 02405 Pitesti (sau livret militar)
Acte de stare civila
Talon pensie
Cererea impreuna cu actele doveditoare se depune prin intermediul Filialei Bucuresti a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi.

Pentru obtinerea drepturilor cuvenite in calitate de vaduva de veteran de razboi

Cerere pentru acordarea indemnizatiei de vaduva de veteran de razboi
Daca sotul avea calitatea de veteran de razboi la data decesului
legitimatia veteranului de razboi decedat
talonul de pensie al veteranului (indemnizatie)
talonul de pensie al vaduvei
certificatul de deces al veteranului
certificat de nastere
certificat de casatorie
act de identitate
declaratie pe proprie raspundere a vaduvei, ca nu s-a recasatorit
In cazul in care titularul a decedat inainte de a dobandi calitatea de beneficiar, sotia urmasa se va adresa pentru intocmirea dosarului Filialei Bucuresti a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi
Multumesc pentru raspuns Sunt nepoata unui veteran de razboi . Bunicul a decedat in anul 1997, bunica a decedat pe data de 1.01.1998.Pe data de 03.03.1998 la adresa bunicului i sa transmis o adeverinta in care era instiintat ca comisia judeteana ia stabilit dreptul de proprietate de 7,58 ha Aceasta adeverinta fiind valabila pina la emiterea titlului de propritate.Titlu de proprietate ce a fost emis in anul 2001 cu suprafata de 2,33 ha suprafata ce se regaseste in registru agricol.Daca diferenta de 5 ha ia fost dat ca a fost veteran de razboi eu pot sa revendic?
copii veteranului ar putea cere restul de pamant.
Sunt interesat sa primesc raspuns cu privire la urmatoarea speta : bunicul meu ,care a avut calitatea de veteran de razboi a decedat in 1993. Tatal meu ,fiul bunicului meu , a decedat si el in 2014. Mentionez ca nici unul din ei nu a solicitat nici o despagubire statului Roman. Sunt interesat sa stiu daca in calitate de nepot si mostenitor as putea revendica drepturile bunicului meu.
Bună ziua!
Tatăl meu a fost prizonier de război a fost în rusia cinci ani .
Noi copii ce ar trebui să facem ca să beneficiem de pensie de urmaș.

Alte discuții în legătură

Vaduva veteran de razboi ContSters201986 ContSters201986 Bunica mea este sotie de veteran de razboi.Exista o lege din 2004 conform caruia veteranii de razboi trebuie sa primeasca 30000 de lei lunar.Bunica mea a afat ... (vezi toată discuția)
Exista facilitati pentru urmas de veteran de razboi? BirtaOvidiu BirtaOvidiu Buna ziua ! Am si eu o intrebare , poate puteti d-voastra sa imi raspundeti mai clar ....Tatal bunicii mele a murit in al II-lea razboi mondial , pe front ! ca ... (vezi toată discuția)
Buna seara ,as dori sa aflu daca vaduva veteranului de razboi ... Jurcsak Anna Maria Jurcsak Anna Maria Buna seara ,as dori sa aflu daca vaduva veteranului de razboi care a fost si invalid de razboi,daca dupa decesul acestuia vaduva acestuia are drept si de ... (vezi toată discuția)