avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte - cum fac rost de ele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte - cum fac rost de ele

Buna ziua.
Imi cer scuze daca nu am gasit "sertarul" potrivit pentru aceasta intrebare.

Deci situatia este urmatoarea: ma aflu intr-o tara araba unde muncesc legal si nu cred ca voi reveni in patrie pentru inca vreo 2-3 luni. Am nevoie urgent de o copie dupa o sentinta de divort care a fost dat acum mai mult de douazeci de ani. Intrebarile mele:
1. unde ar trebuie sa se adreseze un imputernicit de-al meu ca sa ia aceasta hartie si cam cat timp dureaza dupa ce depui cererea si pana ce obtii hartia (exista taxa de urgenta, ceva ? nu am pe nimeni care sa locuiasca in localitatea unde s-a dat divortul, deci va trebui ca imputernicitul sa stea la hotel)
1. daca ma duc la consulatul Romaniei si fac o procura ca sa imputernicesc pe cineva sa imi caute si obtina acte din Romania, banuiesc ca aceasta hartie ar fi valabila la arhiva judecatoriei, adica nu mi-ar cere dupa aia alte acte - timpul ma preseaza :-)

Multumesc anticipat
1- Imputernicitul dvs. trebuie sa mearga la arhiva judecatoriei care a pronuntat divortul. Va trebuie o taxa judiciara de timbru in valoare de 2 lei si un timbru judiciar de 0,15 lei si cererea de legalizare cu mentiunea definitiva a sentintei de divort (obligatoriu sa stiti numarul dosarului si numarul de sentinta, daca nu,va trebui sa cautati in opisul alfabetic al instantei si de acum 20 de ani...e mai greu). Practica in instante difera. Unele instan te elibereaza copiile legalizate in aceasi zi cand au fost solicitate, altele dupa 3 zile (cum aveti noroc).
2- daca faceti procura la Consulatul Romaniei este valabila daca o faceti in limba romana.

Mult succes.
Mergeti la Consulat si faceti o procura persoanei respective pentru a merge la Judecatoria care a pronuntat hotararea de divort pentru eliberarea unei copii legalizate de pe aceasta hotarare.
Fiind in vacanta judecatoreasca, este posibil ca arhiva judecatoriei sa fie deschisa numai in anumite zile.

Se depune o cerere pentru eliberarea unei copii legalizate de pe hotararea judecatoreasca prin care s-a pronuntat divortul, se achita o taxa judiciaravde timbru si un timbru judiciar. La cerere ataseaza si procura.
Sau puteti angaja un avocat din localitatea respectiva.
Avand in vedere ca nu pot semna un act cu avocatul - pt ca nu ma aflu in Romania, la care adaug si vacanta judecatoreasca - motiv pentru care avocatii sunt si ei in vacanta, solutia asta - desi am luat-o in considerare, cade. Multumesc oricum de sugestie.
:D Contractele se pot incheia si la distanta. Oricum dvs. faceti cum credeti ca e mai bine.

Alte discuții în legătură

Duplicat hotarare de divort danassis danassis Care este demersul pentru a obtine un duplicat al hotararii de divort? Multumesc! (vezi toată discuția)
Divorț- sentință definitivă și irevocabilă Ana-Maria3732 Ana-Maria3732 Buna ziua! Am divorțat anul trecut și în Decembrie s-a finalizat divorțul prin hotărâre judecătorească. Divorțul a fost depus din străinătate la ... (vezi toată discuția)
Copie hotarare judecatoreasca lu_ankka lu_ankka Buna ziua. As dori si eu o lamurire. As dori sa obtin si eu o copie dupa o hotarare judecatoreasca insa nu stiu nici numarul acesteia si nici anul exact in ... (vezi toată discuția)