avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale hot AGA semnata doar de un asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

hot AGA semnata doar de un asociat

Asociatul care detine 70 % din SRL semneaza o hotarare AGA prin care se hotaraste incetarea activitatii firmei,hotarare pe care care asociatul minoritar nu o semneaza (desi i s-a comunicat pe fax ,dar fara respectarea dispozitiilor statutare ref la convocare -asociatul majoritar crezand ca va fi de acord). Firma isi inceteaza activitatea si se desfac contr de munca,fara semnatura celuilalt asociat pe hotararea AGA .La o luna si jumatate de la acea hotarare AGA asociatul minoritar trimite cerere de convocare celuilalt asociat in vederea discutarii situatiilor financiare ale societatii si a discutarii strategiei societatii. Avand in vedere ca statutul prevede adoptarea hot.AGA cu majoritatea absoluta iar formalitatile privind convocarea AGA nu au fost respectate ce implicatii sunt pt asociatul care detine 70 % din SRL?
Cel mai recent răspuns: ContSters78841 , utilizator 23:14, 28 Octombrie 2009
informatiile furnizate sunt insuficiente pentru a va oferi vreun sfat.
nu se intelege daca pina la urma asociatul minoritar a fost sau nu de acord cu hot. de incetare a activitatii, data la care a fost adoptata aceasta hotarare, dispozitiile statutare privind adoptarea hot in cadrul SC, etc.
asociatul care detine 30% din cap soc nu a semnat hot,a fost de acord doar verbal cu ea asa ca celalalt asociat(si administrator )a procedat la punerea hot in practica chiar fara semnatura lui.
Statutul prevede necesitatea majoritatii absolute pt luarea hotararilor.Nu pot dovedi ca asociatul a luat la cunostinta continutul hotararii insa pentru ca s-a purtat o discutie telefonica la care a mai asistat doar o persoana.
La mai mult de o luna de la acestea asociatul a trimis cererea de convocare a aga pt aprobarea sit.financiare de la 30 iunie.
E f clar ca nu s-a respectat procedura privind convocarea la adunarea asoc in care s-a hot incetarea activitatii firmei dar totusi acel asociat are 30 % din cap social.Ce poate sa faca in continuare,pt ca firma mergea in pierdere si chiar daca cere anularea hot aga prin care s-a decis incetarea activitatii nu obtine nimic cu asta.Ma gandesc eventual la atragerea rasp.administratorului (asociatul cu 70%)...
Respectiva hotarare este nestatutara. A fost inregistrata incetarea activitatii la Registrul Comertului? Daca da, cei de acolo nu v-au atentionat? In caz de conflict intre asociati se poate sesiza Tribunalul.
da asta stiu,o solutie la problema ? nu mi se pare normal totusi ca asociatul cu 30% sa poata crea asemenea sicane avand in vedere ca nu l-a interesat niciodata activitatea firmei,aceasta avand pierdere nu exista alta solutie decat incetarea activitatii ca sa nu ajungem in situatia de a nu putea plati oamenii care muncesc si nu au vina ca o anume afacere nu este viabila.
Fac convocarea se va discuta cele cerute de dumnealui si apoi? in afara de atragerea raspunderii administratorului ce poate sa ceara in instanta pt ca repet nu vad finalitatea constatarii in instanta a nulitatii hotararrii aga...
Inteleg din cele scrise de dvs. ca, asociatul cu 30% este interesat de discutarea situatiei financiare si a strategiei societatii.Nu a fost convocat cu respectarea legii 31/1990, hotararea AGA este nestatutara si susceptibila de atacare pentru motive de nulitate absoluta.
Atentie!
A se vedea dispozitiile legi 31/1990 :
Art.132 alin. (3)"Cand se invoca motive de nulitate absoluta, dreptul la actiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulata si de orice persoana interesata".

Pe langa atragerea raspunderii administratorului - asociatul cu 70% - cel cu 30% poate cere instantei suspendarea exuctarii hotararii AGA de incetare a activitatii cu toate consecintele ce au succedat acesteia -desfaceri de contracte de munca, etc.:
Art. 133. - "(1) O data cu intentarea actiunii in anulare, reclamantul poate cere instantei, pe cale de ordonanta presedintiala, suspendarea executarii hotararii atacate.
(2) Presedintele, incuviintand suspendarea, poate obliga pe reclamant la o cautiune.
(3) Impotriva ordonantei de suspendare se poate face recurs in termen de 5 zile de la pronuntare"

Daca ati inregistrat incetarea activitatii societatii la Reg Comertului, cum mai convocati AGA?? Societatea nu e radiata?? Iar daca nu ati inregistrat hotararea nelegala la Reg Comertului, treceti pe ordinea de zi a noii convocari si adoptarea hotararii de incetare a activitatii societatii din motivele xyz...
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

Alte discuții în legătură

Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)
Modificare act constitutiv srl crysenc crysenc Buna ziua, am si eu o intrebare legata de modificarea unui act consitutiv al unui SRL care are 30 de asociati. In primul rand doresc sa precizez ca ... (vezi toată discuția)
Majoritate absoluta in srl - definitie? vlad_a_anca vlad_a_anca ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in ... (vezi toată discuția)