avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine depune dosarul de pensie pentru invaliditate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine depune dosarul de pensie pentru invaliditate?

Buna ziua,
Potrivit art. 82 din nr. Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii pensia se va acorda la cererea persoanei indrepatatite, dar conform Ordinului nr. 340/ 4 mai 2001, sectiunea C I , pct. 14 "Angajatorul, in baza deciziei medicale, intocmeste dosarul administrativ de pensionare si apoi il trimite in termen de 10 zile la casa de pensii teritoriala"

De asemenea, exista o intraga procedura in care angajatorul este implicat inca de inceput si acesta trebuie sa intocmeasca si dosarul medical insotit de un extras de pe carnetul de munca, ce cuprinde date privitoare la starea civila, pregatirea generala si profesionala, ruta profesionala (cu zi, luna si ani), durata perioadei de cotizare, perioadele de somaj, concediul medical din ultimele 12 luni, precum si documentatia necesara stabilirii cauzei invaliditatii, in vederea emiterii deciziei medicale. Dosarul medical se inainteaza la cabinetul teritorial de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.

In cazul in care Angajatorului i se prezinta de catre angajat decizia medicala fara a fi fost implicat in procesul obtinerii acesteia, Angajatorul este obligat sa depuna dosarul de pensionare al angajatului si daca da termenul de 10 zile de la ce data curge?

Va multumesc,

LBondila
In cazul pensiei de invaliditate angajatorul nu se implica in acest proces decat prin eliberarea de adeverinte care sa ateste nr de zile de concediu medical de care a beneficiat angajatul, in cand angajatul prezinta decizia de pensionare sa inceteze cim. Pentru celelalte categorii de pensii, angajatorul intocmeste dosarul de pensionare si il preda angajatului spre a fi depus la Casa de Pensii de care apartine.
Problema este ca cei de la casa de pensii spun ca noi trebuie sa intocmim dosarul si sa-l depunem, ce facem in aceasta situatie, intocmim dosarul pentru pensia de invaliditate si il depunem sau ii eliberam actele necesare in vederea depunerii acteor si merge angajat si il depune?
Din Legea 19/2000:
"Art. 82. - (1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului."
Nu spune ca angajatorul intocmeste dosarul. El ajuta pe solicitant sa aiba in dosar toate actele eliberate de angajator.
Legea 19/2000 s-a modificat de atatea ori si nu a fost republicata in M.O. niciodata.
Eu nu duc nici un dosar de pensie la Casa de pensii.
ART. 167^2/legea 19/2000
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III, cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către ANGAJATOR sau instituţia care efectuează plata drepturilor de şomaj, după caz, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.
V-am spus, mai sus, ca Legea 19/2000 s-a modificat de foarte multe ori fara a fi republicata in M.O. Lasati-i si pe functionarii de la Casa de Pensii sa nu mai stie nici ei de toate modificarile. Eu ii mai inteleg, cateodata.

Alte discuții în legătură

Dosarul de pensionare Elena Cindea Elena Cindea Depunerea dosarului de pensie \"Angajatorii la care isi desfasoara activitatea persoanele prevazute in Legea nr. 19/2000 la art. 5, alin. (1), pct. I, II si ... (vezi toată discuția)
Dosar pensionare kyoko kyoko Buna ziua! Am urmarit cu interes subiectele postate pe acest site. Doresc sa stiu si eu cine inainteaza dosarele de pensionare ale angajatilor, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Depunerea dosarului de pensionare handsu handsu In cazul persoanelor care la indeplinirea conditiilor pentru pensionare la limita de varsta , care nu sunt angajate, se poate depune dosarul inaintea ... (vezi toată discuția)