avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare produse
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare produse

Buna seara,

Am o problema de drept comercial si sper sa gasesc o solutie cu ajutorul dvs. Am demarat o mica afacere ce presupune in esenta distributie. Cumpar dintr-o parte (alte tari) si vand in alta (in ro). Momentan cumpar si vand strict pe persoana fizica. Am facut un website in care am setat un mare disclaimer care contine toate informatiile pe care le-am considerat necesare :

- nu este magazin on line, nu dau facturi, garantii, etc
- toate produsele imi apartin, sunt cumparate personal, etc.
- modalitati de plata, etc

cam tot ce trebuie sa stie un cumparator pentru a nu creea vreo suspiciune.

Mentionez ca am demarat astfel intrucat nu-mi permit sa investesc in produse, sa fac import, sa alerg cu declaratii de conformitate, de mediu si sa stau cu ele pe stoc. Am firma si in viitorul apropiat sigur ca le voi aduce pe firma, insa acum pur si simplu testez piata, imi creez relatii cu furnizorii cumparand, am preturi mai scazute - atrag clientii, etc

Exista vreo lege care sa-mi interzica acest tip de comert similar mica publicitate ?

Cine ma poate ajuta (contra cost) in aceasta perioada de tranzitie sa fac un disclaimer corect din. pdv. juridic in fata eventualelor organe ale statului. Intreb pentru ca inca o data, nu vreau sa eludez legile intr-un fel, cu sau fara stiinta.

Multumesc in avans,
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 09:52, 9 August 2008
Potrivit Legii nr. 193/2000, privind protectias consumatorilor, orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
Legea mai interzice si publicitatea inselatoare, iar pentru a stabili daca publicitatea are sau nu caracter inselator se vor lua in considerare toate aspectele acesteia, in special orice informatie cu privire la caracteristicile bunurilor sau serviciilor, pretul sau modul de calcul al pretului si nu in ultimul rand natura, atributiile si drepturile comerciantului care isi face publicitate.
Publicitatea comparativa este considerata legala in masura in care compara bunuri sau servicii care corespund acelorasi nevoi sau sunt destinate acelorasi scopuri, compara in mod obiectiv una sau mai multe caracteristici esentiale ale respectivelor bunuri ori servicii, nu discrediteaza sau denigreaza marcile, denumirile comerciale sau activitatea unui concurent, nu prezinta bunuri sau servicii ca imitatii a unora ce detin o marca comerciala protejata.
De asemenea, publicitatea comparativa nu trebuie sa creeze confuzie intre comercianti, intre cel care isi face publicitate si un concurent sau intre marci, denumiri comerciale sau alte semne distinctive.
Nerespectarea de catre comercianti a prevederilor legii constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi de la 3.000 mii lei la 30.000 lei. Comerciantul sanctionat, obligat sa publice o declaratie rectificativa
Cu scuzele de rigoare, eu v-am intrebat cu totul altceva. Nu inteleg ce raspuns mi-ati dat.
Reformulez :

Incalc vreo lege daca imi fac o pagina de internet si vand produse dupa cum am chef ?
Le cumpar din China ca sunt mai ieftine si le vand la noi. Exact cum se vand masinile la mica publicitate.

Cu stima,
dummneavoastra efectuati acte de comert regulat prin intermediul unui website fara nici macar a fi inregistrat in registrul comertului ca si persoana fizica, fara sa oferiti o garantie, fara sa platiti taxe si impozite, putand fi chiar si acuzat la un moment dat de concurenta neloiala, evaziune fiscala, etc. Sfatul ar fi sa intrati in legalitate prin inregistrare in registrul comertului in primul rand. Una e sa vinzi la mica publicitate si alta este sa iti faci un site web in care sa expui si sa vinzi produse fara ati asuma vreun risc sau acorda vreo garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Flosirea unor nume de firme pe internet, respectiv preturi promovate de acestea. AlinaMitea AlinaMitea Vreau sa stiu daca e legal sa folosesc intr-un site de comparatie de preturi numele unor firme de comert cu electrocasnice si sa folosesc comparatie de preturi ... (vezi toată discuția)
Afiºare firma concurenta pe site Vasile_N Vasile_N O zi bună tuturor! Am următoarea problemă: intenţionez să fac un site în care apar numele firmei "X" şi al firmei "Y" (concurente) în context ... (vezi toată discuția)
Vanzare produse aduse neoficial in tara NANETE NANETE Buna ziua, va rog sa ma lamuriti asupra unui caz concret. Compania noastra are drept exclusiv de import in tara a unui brand de ceasuri elvetiene. ... (vezi toată discuția)