avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni pentru casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni pentru casa

Parintii tatalui meu au divortat si casa in care locuiau s-a partajat in 2 adrese diferite, un fel de duplex..fie casa 1 si casa 2..Casa 1 a ramas pe numele bunicului meu si pe cf -ul ei este o d-na , concubina a lui cu un act de uzufrut viager, bunicul fiind decedat. Casa 2 este pe numele tatalui meu care este si el decedat. In cazul in care vreau sa trec ambele case pe numele meu, tinand cont ca mai am si mama si fratele ca mostenitori ce se poate face? Si ce pot face cu d-na concubina care imi ascunde actele de pe casa1?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 15:33, 16 Iulie 2011
In primul rand dezbateti succesiunea in urma decesului tatalui. Fratele poate renunta. Sa inteleg ca tatal a mostenit casa 2? Atunci trebuie sa renunte si mama iar succesiunea sa o acceptati dvs. Inainte de dezbaterea succesiunii tatalui trebuie dezbatuta succesiunea bunicului, pentru casa 1. In afara de tatal dvs. a mai avut copii? Sunt prea multe intrebari pentru a raspunde in cunostinta de cauza. Daca a mai avut si altii, trebuiesc chemati. Oricum, chiar deveniti proprietari, ramane contractul de uzufruct viager, care trebuie vazut. Mergeti la un notar cu actele pe care le aveti si va indruma.

In functie de anul cand a fost incheiat contractul de uzufruct viager, puteti gasi o copie a actului la cartea funciara.
Nu am inteles cum a ajuns casa 2 pe numele tatalui dvs. Aceasta casa parca era a bunicii in urma partajului de la divort.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
bunica este decedata iar tatal are act de vanzare cumparare pt casa 2 si nu a mai avut frati..titlul contractului concubinei este de ''contract de transmitere a uzufructului viager'' si dateaza din 1995 am o copie a acestuia..
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
Monica21, utilizator
Dezbateti succesiunile bunicului si tatalui.
Mostenitori ai bunicului sunteti dvs. si fratele dvs.
Mostenitori ai tatalui sunteti dvs., fratele dvs. si mama dvs.
Daca tatal a cumparat de la bunica in timp ce era casatorit cu mama dvs. atunci casa 2 poate fi considerata bun comun, iar mama dvs. se prezuma ca este proprietara asupra cotei de 1/2, chiar daca nu apare in act.
De asemenea, va trebui sa respectati dreptul de uzufruct viager al concubinei, daca nu gasiti vreo cauza de nulitate a contractului de uzufruct, ori de reziliere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
casa 2 a fost cumparata de tatal meu cu mult inainte de casatorie si oricum mama si fratele sunt de acord sa renunte in favoarea mea ..dar ce presupune actul asta de uzufruct ca ea e proprietara sau ca are dreptul doar sa locuiasca la aceasta adresa?..

Alte discuții în legătură

Succesiuni, mosteniri si concubinaj:} Aleximo Aleximo deci...este vorba de doua case,..una dintre ele ii apartinea bunicului meu..care a decedat de 2 ani si care traia in concubiaj cu o femeie in ultimii 18 ani in ... (vezi toată discuția)
Mostenire si act de uzufruct viager Monica21 Monica21 Am mostenit o casa care a apartinut bunicului meu. Bunicul meu a avut un fiu ( tatal meu) . Ambii sunt decedati. Bunicul meu a mai avut si o concubina care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , tatăl meu vrea sa ii faca clauza de uzu fruct iubitei ... matei catalina matei catalina Buna ziua , tatăl meu vrea sa ii faca clauza de uzu fruct iubitei lui asupra imobilulul ( o casa). Nu sunt căsătoriți legal. Intrebarea este: daca tata ... (vezi toată discuția)