avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare restanta mai mare de 3 ani
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare restanta mai mare de 3 ani

Avem in asociatie un ap.care are datorii din 2005 pana in 2008, ai carui proprietari au decedat. In urma lor a ramas o nora si o nepoata, sotul respectiv tatal decedand si el, acestea fiind mostenitoarele lui. Cel de-al doilea fiu al proprietarilor, de asemenea a decedat, el avand un fiu care nu a locuit niciodata in acest ap., tatal fiind despartit de mama. Acest fiu, de care am aflat de doua saptamani si caruia i-am pus la dispozitie copii de pe actele care sunt la administratie, nu va deschide succesiunea dupa tatal sau din cauza faptului ca cele doua persoane care locuiesc bine merci in apartament nu au nici-un interes sa piarda apartamentul in urma succesiunii.
Intrebarea este: ce ar trebui sa fac eu ca administrator pentru a recupera restantele mai vechi de 3 ani (ocupantele apartamentului fiind la zi cu plata cotelor de intretinere, platind si din restantele care se incadreaza in ultimii 3 ani, pentru ca, eu luand administratia in luna mai, cand s-a prezentat pentru plata intretinerii curente, am conditionat acest lucru de plata din urma a restantelor).
Pentru creantele mai vechi de 3 ani a intervenit prescriptia extinctiva.
de regula, restantele mai vechi de 3 ani intra sub incidenta termenului de prescriptie si nu mai pot fi recuperate... Insa, in cazul in care in acesti 3 ani proprietarul sau chiriasul au fost notificati in legatura cu datoriile lor, termenul de prescriptie curge de la data ultimei notificari, in caz contrar, sumele datorate de catre acestia le-ati pierdut si nu mai pot fi recuperate.
eu.ro.lex a scris:

de regula, restantele mai vechi de 3 ani intra sub incidenta termenului de prescriptie si nu mai pot fi recuperate... Insa, in cazul in care in acesti 3 ani proprietarul sau chiriasul au fost notificati in legatura cu datoriile lor, termenul de prescriptie curge de la data ultimei notificari, in caz contrar, sumele datorate de catre acestia le-ati pierdut si nu mai pot fi recuperate.


ART. 16 - Decretul nr.167/1958 privind prescriptia extinctiva.
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Notificarea nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive,ci doar cererea de chemare in judecata
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Eventual prin proces penal recupera-ti datoria prescrisa de la presedinte, comitetul executiv, cenzor respectiv admimistrator pe motiv de neglijenta in serviciu si abuz. Pentru a avea succes la recuperare ar fi bine sa contacta-ti un avocat.#-o:closedtopic::thumbup:
Totusi, recunoasterea datoriei de catre debitor intrerupe prescriptia.
Spuneti ca cele care locuiesc in prezent au platit din sumele restante.
Aceasta imprejurare urmeaza a fi interpretata drept recunoastere, dar numai daca a intervenit inaintea implinirii termenului de prescriptie.
Daca a intervenit dupa implinirea termenului de prescriptie, nu este de natura a intrerupe prescriptia, intrucat pot fi intrerupte doar termenele in curs.

Alte discuții în legătură

In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)
Intrerupere prescriere sulta ally123 ally123 Am de primit o sulta in urma unui partaj succesoral. De la data hotararii judecatoresti a trecut aproximativ 1 an si jumatate. Cum pot intrerupe termenul de ... (vezi toată discuția)
Intrerupere prescriptie executare - recunoastere dumitru2000 dumitru2000 avem o hot definitiva in apel - deci care poate fi pusa in executare = din 2003. in 2007 s-a pronuntat hot in recurs si a devenit irevocabila - insa nu are ... (vezi toată discuția)