avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufructul viager

Buna ziua. Ma vad nevoita sa va cer ajutorul intr-o problema care imi tulbura viata.
Intr-un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager eu si sora mea suntem uzufructuarii acestuia iar nudul proprietar este nepotul meu. Imobilul initial a fost constituit din 2 camere la parter si 3 camere la etaj. Nudul proprietar a inchiriat etajul unui cuplu, cu titlul de temporar. Acestia au efectuat modificari radicale in structura imobilului , ramanand la etaj doar 2 camere si extinzand modificarile si asupra altor dependinte, fara ca eu si sora mea sa fim macar consultate. In aceste conditii eu si sora mea nu avem nicio posibilitate de a ne exercita dreptul de uzufruct. Se poate rezilia un astfel de contract? Daca nu, care sunt drepturile mele ca uzufructuar, deoarece aceasta situatie ma nemultumeste?
Mentionez faptul ca exista doar un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager, si o intelegere verbala intre parti ca putem oricand beneficia de cate o camera si acces la baie si bucatarie ( ceea ce este, evident, imposibil ).
Va rog mult sa ma ajutati. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: drpopescu , utilizator 12:21, 10 August 2008
Daca uzufructul viager priveste intreg imobilul instrainat nudul proprietyar nu avea dreptul de a inchria camrele de la etaj si puteti solicita constatarea nulitatii absolute a contractului de inchiriere. Daca uzufructl priveste numai cite o camera si acces la baie si bucatarie atunci puteti pe calea obligatiei de a face sa pretindeti noilor chiriasi sa va respecte acest drept.
Depinde cum este stipulat uzufructul viager in contract, intelegerea verbala nu are nici o forta juridica.
Sa inteleg ca ati vandut nepotului un imobil(casa de locuit compusa din 5 camere-2 la parter si trei la etaj) rezervandu-va dreptul de uzufruct viager. In primul rand nepotul v-a incalcat grav dreptul de uzufruct prevazut la art.517-564 Cod civil.
In aceasta situatie aveti la indemana doua actiuni: confensorie sau posesorie. Daca in respectivul contract s-a stipulat si o clauza de intretinere, atunci cea mai buna solutie este o cerere de reziliere a contractului de vanzare-cumparare.
Nu conteaza ce ati stabilit verbal cu nepotul, atata vreme cat articolele sus-mentionate va confera acest drept care, repet v-a fost incalcat.
Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de lucru si de a-i culege fructele(usus si fructus), iar proprietarul ramane numai cu nuda proprietate care cuprinde numai dreptul de a dispune de lucru(abusus). Uzufructuarul are dreptul sa se bucure de proprietate intocmai ca proprietarul, cu indatorirea de a le conserva substanta.
Contractul de inchiriere incheiat de nudul proprietar este opozabil si uzufructuarilor, daca a fost incheiat in forma autentica ori sub semnatura privata cu data certa.
Daca uzufructul (potrivit contractului)vizeaza intreaga proprietate(adica tot imobilul-P+etaj-),aveti la indemana actiunea posesorie, chiar impotriva nudului proprietar, pentru apararea posesiei dreptului de uzufruct.
asa este.... normala ar fi desfacerea contractului de v-c, dar dupa cum spune userul, chiriasii aceia au facut modificari importante ale imobilului, in acest caz , ei se vor ridica cu pretentii daca actul de v-c v-a fi desfacut iar ei vor fi dati afara din imobil... asta inseamna multi ani de procese.


av. vasilescu
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Din pacate in contract nu exista nicio clauza cu privire la intretinere, si deci nu stiu ce motivatie as putea da pentru rezilierea contractului de vanzare-cumparare. Insa uzufructul vizeaza intreaga proprietate (imobilul complet + curte) vanduta prin contract. In ce consta actiunea posesorie?

Alte discuții în legătură

Uzufructul viager drpopescu drpopescu Buna ziua. Ma vad nevoita sa va cer ajutorul intr-o problema care imi tulbura viata. :(( Intr-un contract de vanzare - cumparare cu uzufruct viager eu si sora ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)