avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta

Buna ziua

Am primit un PV de constatare a contraventiei pentru ca nu am avut rovigneta. Odata cu PV am primit si o instiintare de plata prin care sunt obligata sa achit rovinieta pentru 12 luni. La o luna dupa data amenzii, am cumparat rovinieta pentru tot anul.
Inteleg sa platesc amenda, dar de ce trebuie sa platesc rovinieta pentru 1 an cand eu o am deja? Ce se intampla daca platesc doar amenda si ignor instiintarea de plata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 21:46, 22 Iulie 2011
Contestati in instanta procesul verbal, cu privire la plata contravalorii rovinietei, altfel, ambele sume vor deveni obligatorii la plata.
Ordonanata 15/2002 actualizata, prevede la art.8 alin.(3) si: " (3)Contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, cu titlu de tarif de despăgubire, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă, sumele stabilite potrivit anexei nr. 4. (la data 28-feb-2010 Art. 8, alin. (3) modificat de Art. I, punctul 12. din Ordonanta 8/2010 )".
De asemenea, alin.3 indice 1 si alin. 4 ale aceluiasi articol, prevad: "(3indice 1) Agentul constatator va face menţiune în procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi despre contravaloarea despăgubirii şi modul de achitare a acesteia. Despăgubirea se va achita în lei, la cursul de schimb stabilit potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) şi (2), în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. şi va reveni acesteia ca venit extrabugetar.
(la data 28-feb-2010 Art. 8, alin. (3) completat de Art. I, punctul 13. din Ordonanta 8/2010 )
(4)Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute de prezentul act normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
(la data 11-apr-2009 Art. 8, alin. (4) modificat de Art. 1, punctul 9. din Legea 61/2009 )"
Contestarea procesului verbal se poate face atat pentru vicii de forma (legea speciala mentionata completindu-se cu prevederile OG 2 privind contraventiile, care este legea generala in materie de contraventii), cat si pentru aspecte de fond (inexistenta faptei de ex.), in termen de 15 zile de la comunicare, la Judecatoria domiciliului dvs.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2011
ContSters36411, utilizator
Pt a avea o sansa va trebui sa contestati in instanta PV in care sa aratati ca rovinieta ati platit-o la scurt timp dupa depistarea in trafic si cu o copie dupa aceasta rovinieta faceti dovada celor spuse. Dar amenda va trebui s-o platiti si daca o platiti in termenul prevazut in PV veti plati numai jumatate.
Multumesc pentru raspunsuri. Eu nu contest PV, e corect sa platesc amenda. Dar nu mi se pare corect sa mai platesc rovinieta pe un an, atat timp cat e platita.
Pot sa platesc numai amenda si sa le trimit o copie dupa factura rovinietei ca sa demonstrez de ce nu o mai platesc, sau trebuie sa contest in instanta instiintarea de plata pt. rovinieta?
Puteti dar e bine sa solicitati si un raspuns din partea lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda rovinieta electronica Ligia4 Ligia4 Cumpar de obicei rovinieta pe un an. Cea de anul trecut a expirat pe 19 ianuarie si am observat abia aseara deci in jur de 19 februarie. Mi-am cumparat alta ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta. Tudor galati Tudor galati Buna seara. Am circulat cu masina 5 saptamani fara sa-mi dau seama ca am rovinieta expirata. In acest timp am trecut prin fata camerelor de rovinieta de cel ... (vezi toată discuția)
Mai multe amenzi pentru rovinieta ralucarony ralucarony Sunt unul dintre fericitii soferi care au primit in ultimele doua saptamani un numar impresionant de pv-ri de contraventie pentru neplata rovinietei. Practic ... (vezi toată discuția)