avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie balcon vecini
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie balcon vecini

Locuiesc la etajul V intr-un bloc cu 10 nivele. Baza balconului de deasupra mea (de la etajul VI) este fisurat pana la fierul-beton si lipsesc din ea bucati de zidarie. Administratoarea blocului nostru mi-a impus sa suport eu cheltuielile de reparatie, insistand ca este de datoria mea sa ma ocup de acest lucru (deoarece, dupa cum a spus, "aceasta baza este acoperisul balconului meu"). In conditiile in care in schita casei se mentioneaza ca eu sunt proprietar pe un numar de camere + dependinte, inclusiv balconul meu, este de datoria mea sa ma ocup si de repararea bazei balconului vecinilor?

Astept cu interes un raspuns,
Multumesc,
Anca_Macrina
Partile exterioare ale balcoanelor sunt proprietate comuna a asociatiei. Partile interioare sunt proprietatea locatarului.
Alex_Munteanu a scris:

Partile exterioare ale balcoanelor sunt proprietate comuna a asociatiei. Partile interioare sunt proprietatea locatarului.


Multumesc pentru raspuns. Asa mi se pare si mie normal. Imi puteti spune unde gasesc acest lucru stipulat? As vrea sa-i arat administratoarei "negru pe alb" ca nu e datoria mea sa suport cheltuielile sus-amintite.

Anca_Macrina
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
Anca_Macrina, utilizator
Legea Asociatiilor de proprietari
Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) cladire-bloc de locuinte-condominiu - proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale, definite apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte, si proprietatea comuna indiviza. Poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna;
b) proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara. Cu exceptia unor situatii pentru care exista alte prevederi exprese in prezenta lege sau in acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietati individuale dintr-un condominiu trebuie considerat in acelasi mod ca si dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;


Art. 44 din Normele metodologice de aplicare a legii Asociatiilor de proprietari
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc frumos pentru ajutor

Anca_Macrina
Tavanul din apartament este al dumneavoastra sau al vecinului? Este acelasi lucru. Baza balconului vecinului delimiteaza proprietatea. Este de datoria dvs. sa reparati.

Proprietatea se imparte in:
- privata
- comuna

Dumneavoastra sunteti proprietara apartamentului si a unor cote indivize din spatiile comune (scara blocului, uscator, mansarda, ghena, spatii verzi etc).

"Partile exterioare ale balcoanelor sunt proprietate comuna a asociatiei" - gresit, intrucat asociatia este constituita in alt scop si ea nu detine in proprietate spatiile proprietarilor de apartamente ci doar le administreaza si le reprezinta acestora interesele.



Alte discuții în legătură

Parte comuna ciungu ciungu Buna ziua, Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)
Lege pentru suprafata indiviza andapaun andapaun As vrea sa stiu conform carei legi (articol, alineat) cheltuielile de reparatie cum ar fi inlocuirea conductelor de la subsolul blocului se raporteaza la cota ... (vezi toată discuția)
Balcon proprietate vicar1970 vicar1970 Buna ziua intrebarea este simpla:balconul este proprietate privata sau comuna? si o trimitere catre lege,va rog. multumesc (vezi toată discuția)