avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act Vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act Vanzare cumparare

Se poate anula un act de vanzare cumparare daca vanzatorul(tatal) ?poate dovedi ca suma stipulata in act de cumparator(fiul)nu a existat si a fost fictiva?.Si daca unul din frati poate deschide proces pentru anularea actului de vanazre cumparare invocand si demonstrand ca cumparatorul nu a dispus de banii respectivi,neavand un venit,cand s-a facut acel act.?
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
mediaset, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters213694 , utilizator 01:22, 8 August 2011
Domnule,
din cate inteleg eu speta, sunteti cel putin 2 frati , iar tatal vostru a instrainat printr-un contract de vanzare-cumparare - probabil un imobil - unuia din frati fara ca un pret (o contraprestatie) sa fie datorat.
In acest caz, vorbim de o donatie simulata (deghizata), ascunsa sub aparenta unui contract cu titlu oneros (adica pe bani), pretul nefiind in realitate datorat, ci doar s-a declarat ca s-a primit. Acest tip de act ESTE VALABIL in principiu, daca intruneste conditiile generale de valabilitate ale contractelor. Iar, de vreme ce a fost facut la notar, in forma autentica, in mod sigur le indeplineste. Chiar daca el se intituleaza vanzare-cumparare, este in realitate o adevarata donatie.
Acum, ce puteti face dvs. ca frate, care va simtiti neindreptatit. Fiind o donatie, se supune regulilor speciale ale acesteia si in ceea ce priveste cauzele de revocare ori atacare.(generale, ca pentru orice contract, si speciale, specifice donatiei)
Partile (vanzatorul si cumparatorul, in cazul dvs. tatal si fratele) vor putea folosi ca dovezi contra-inscrisuri, inceputuri de dovada scrisa, martori si prezumtii (probele din materia simulatiei) iar dvs, ca tert, orice mijloc de proba.
Daca pana la rezolutiunea contractului ar interveni moartea tatalui, dvs, ca frate si descendent , adica mostenitor rezervatar, aveti de partea dvs. o prezumtie legala relativa potrivit careia instrainarea cu titlu oneros facuta unui descendent in linie dreapta e o donatie deghizata, daca s-a facut cu rezerva uzufructului viager sau platii unei rente viagere (daca e cazul dvs.). In plus, dupa deces, puteti intenta actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive, care este o sanctiune civila care va lipsi de eficacitate actul incheiat de tatal si fratele dvs. si v-ar oferi sansa sa va intregiti rezerva legala (partea dvs. de mostenire pe care legea v-o acorda in mod expres, chiar si de ati fi dezmostenit ori daca nu mai exista de impartit bunuri in masa succesorala), dar fara a atrage nulitatea actului. Oricum, va recomand sa va luati un avocat, daca intentionati sa atacati actul.
bani nu au existat .fratele nu avea loc de munca cand s-a perfectat actul,avand 18 ani.suntem 9 frati.Actul a fost intr-adevar perfectat la notar.tata mai are o casa si teren vecin de curte cu fratele in cauza.Deci sa inteleg ca se paote ataca acel act
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
mediaset, utilizator
pretul fictiv este un motiv de anulare al contractului. cand a fost semnat actul?
in 2002 cand fratele avae 18 anii si abia terminase scoala.deci nu avea venit
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
mediaset, utilizator
Adica sa inteleg ca la decesul unuia din parinti fratele va trebui cumva sa ne despagubeasca la masa scuccesorala din ce a primit ca vanzare-donatie prin actul ala?
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
mediaset, utilizator

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie ContSters255863 ContSters255863 Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar ... (vezi toată discuția)