avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor pentru lucru in week-end
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor pentru lucru in week-end

sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele lucrate?
adika din 21 zile lucratoare , doua s-au lucrat sambata, pentru aceastea acord un spor de x%??
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 13:03, 2 Noiembrie 2011
VA ROG!!!
voi cum aplicati acest spor ?
numai pentru zilele respective , sau ca un spor aplicat la salariul de incadrare indiferent de nr. de zile de week-end?
nu pot sa cred ca nimeni nu stie despre ce vorbesc....
Sporul se aplica pentru ca angajatul lucreaza in mod frecvent in zilele de week-end, ca un procent negociat, stabilit printr-un act aditional la contract, sau chiar prin contractul de munca.
Se aplica la salariul de baza, indiferent de nr. zilelor lucrate in wee-end.
Trebuie sa depuneti si la ITM o adresa prin care ii informati ca societatea foloseste in mod frecvent munca in week-end.
rocristina a scris:

Sporul se aplica pentru ca angajatul lucreaza in mod frecvent in zilele de week-end, ca un procent negociat, stabilit printr-un act aditional la contract, sau chiar prin contractul de munca.
Se aplica la salariul de baza, indiferent de nr. zilelor lucrate in wee-end.
Trebuie sa depuneti si la ITM o adresa prin care ii informati ca societatea foloseste in mod frecvent munca in week-end.

Pe ce va bazati cand faceti o asemenea afirmatie?
Codul muncii:
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138. [suspendarea repausului saptamanal]
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Raspunsul e simplu:
Se platesc cu spor de 100 la suta la nivelul salariului de baza doar orele lucrate sambata si duminica ( de sambata ora 0 pana duminica ora 24)
Asta in cazul in care in ccm aplicabil ( utilizatorul nu a specificat in ce domeniu isi desfasoara activitatea) nu sunt alte prevederi mai favorabile angajatului.
Ultima modificare: Marți, 9 August 2011
stelarman, utilizator
Se platesc asa daca sunt ore suplimentare.
Daca se acorda alte zile libere in timpul saptamanii, nu se platesc ore suplimentare, ci se acorda un spor pentru faptul ca salariatul nu are liber in week-end (ca familia lui, de exemplu) si are liber in alte zile ale saptamanii (cand familia lui lucreaza si nu pot pleca din localitate, de exemplu).
Acest spor este o compensatie a faptului ca nu ai liber odata cu ceilalti.
Aveti dreptate. Am recitit postarile (mai vechi ale) utilizatorului si lucreaza in mediul privat. Daca in ccm aplicabil nu scrie altfel se aplica prevederile art 137 alin3.
Daca nu are ccm si nu are trecut asa ceva in cim nu se aplica nimic
.O zi buna!

Alte discuții în legătură

Spor de noapte ,spor de weekend dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Cum trebuie platit sporul de weekend in cazul in care se lucreaza si noaptea,ture 12/24 ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal si sporul la salariu v_ildiko v_ildiko Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa aplic articolul de lege de mai jos in contextul in care lucrez la o firma de curatenie care presteaza ... (vezi toată discuția)
Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)