avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de noapte ,spor de weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de noapte ,spor de weekend

buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Cum trebuie platit sporul de weekend in cazul in care se lucreaza si noaptea,ture 12/24 ?ex:vineri noaptea,duminica noaptea... Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:03, 26 Mai 2013
Soprul de week-end se acorda la salariu.
......se acorda doar pt orele lucrate sambata si duminica...
Art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
...

Prin urmare, textul de lege prevede clar ca sporul se aplica la salariu si nu pentru orele lucrate sambata sau duminica.
Toate sporurile inscrise in CIM sau CCM sunt prevazute sub forma X% din salariul de baza. La fel se stabileste si sporul de week-end. Este recomandat ca in CIM sau CCM la nivel de unitate sa fie precizat expres daca se calculeaza pentru fiecare ora lucrata in week-end sau in mod global ca procent din salariu, indiferent de numarul de ore lucrat in weekend.
In cazul dvs orele se calculeaza separat ca ore de week-end si ore de noaptea, conform prevederilor CM si a clauzelor CIM sau a CCM la nivel de unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Sunt un pic c-am nedumerita ca sa zic asa. la orele de noapte lucrate intr-o zi de sambata, daca societatea nu plateste ore suplimentare cum se ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)
Spor weekend Radu Aura Radu Aura Datorita cresterii temporare a activitatii o parte din salariati lucreaza 1 sau 2 weekend-uri pe luna. Salariatii sunt incadrati cu sal. minim pe economie. ... (vezi toată discuția)